Koz Kontrolü İçin İpuçları
- Koz oyunlarında, deklaranın kozlarının defansın kozlarından fazla olması doğaldır. O bakımdan defans az sayıdaki kozunu iyi değerlendirmelidir. Elinde uzun koz olan defans oyuncusu, kendisi çakmak için kısa rengini oynamaktansa, deklaranın koz kontrolünü kaybettirmek amacı ile deklaranı çakmaya zorlamak için uzun rengini oynamalıdır.
- Koz Ası, destedeki en güçlü kağıt olduğundan koz Asınız var ise el tutmanız garantidir. Bu nedenle çakanın zamanlamasını ayarlamak size kalmıştır.
- Kozlar 4-4 ise, deklaran iki tur koz oynayıp, ikişer kez çaka yapmayı düşünebilir. Böyle bir planı var ise, bunu bozmak için ilk tur As ile almazsınız. İkinci tur koz Ası ile alır ve üçüncü kozu dönersiniz. Böylece deklaranın kozlarını harcatmış olursunuz.
- Defans oyuncularından birinde dört veya daha fazla koz olduğunda, deklaranın kozları 5-3 ya da 6-2 ise, kozları uzun olan taraftan çaktırarak kısaltmak iyi bir taktiktir.
- Defans olarak deklaranın kayıp kartlarına çakmayın. Örneğin, deklaran yerin onörüne doğru oynuyorken yerde onörün yanı sıra küçük kağıtlar varken, siz bu renge çakabilecek durumda olsanız da çakmamanız daha doğru strateji olacaktır. Çünkü siz çakarsanız onörü saklayacak ve daha sonra kullanacaktır.
- El Çaka – Yer Çaka oyunu yanlış zamanda yapılır ise, defans için çok büyük hata olur. Deklaranın elinde kayıp lövesi var ise, el çaka yer çaka oynamayın! Ancak deklaranın başka bir kaybı kalmadığı anlaşıldığında bunu yapmanızın sakıncası yoktur.
+++
Örnek 1
____________Kuzey:
____________♠ D63
____________♥ DT8
____________♦ D742
____________♣ ADT
Batı: (Siz)
♠ A542
♥ 763
♦ VT985
♣ 5
Güney Kuzey
1♠ 2NT
3♣ 3♠
4♠ Pas
Atak: ♦V
Deklaran atağı kozlayarak aldı ve Pik oynadı.
Nasıl defans yapacaksınız?
+++
♠A nı hemen koymazsınız. İkinci tur As ile eli alır, deklaranın koz kontrolünü kaybetmesi için, Karo oynarsınız. Deklaran çakmak zorundadır. Artık sizde 2 adet koz varken, elde ve yerde birer koz vardır. Deklaran koz oynarsa ortağınızın Karoları ve Trefl Ruası el alır. Kontrat iki batar. Koz oynamazsa da ortağınız Treflden el tuttuğunda Karo oynar. 2 Pik, 1 Karo ve 1 Trefl alarak kontratı batırırsınız.
Dağılım şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ D63
____________♥ DT8
____________♦ D742
____________♣ ADT
Batı: Doğu:
♠ A542 ♠ 7
♥ 763 ♥ 9542
♦ VT985 ♦ AR63
♣ 5 ♣ R876
____________Güney
____________♠ RVT98
____________♥ ARV
____________♦ –
____________♣ V9432
+++
Örnek 2
____________Kuzey:
____________♠ RV32
____________♥ A874
____________♦ 5
____________♣ DV98
Batı: (Siz)
♠ A754
♥ 654
♦ RDV32
♣ 5
Güney Kuzey
1♣ 1♥
1♠ 4♠
Atak: ♦R
Atak sizde kalınca, ikinci tur küçük Karo oynadınız. Deklaran yerden çaktı ve ♠R oynadı.
Nasıl defans yapacaksınız?
+++
Kozlar 4-4 / 4-1 dağılımlı. Üçüncü tura kadar Ası koymamalısınız. As ile alıp Karo oynadığınızda yerde koz kalmadığından, deklaran son kozu ile elden çakmak zorunda kalır. Ancak deklaran ikinci tur kendisi için kötü koz dağılımını anlayıp koz oynamamalıdır. O zamanda defans bir Trefl çakası alır. Böylece 2 Pik, 1 Kör ve 1 Karo alırsınız.
Dağılım şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ RV32
____________♥ A874
____________♦ 5
____________♣ DV98
Batı: Doğu:
♠ A754 ♠ 6
♥ 653 ♥ RVT9
♦ RDV32 ♦ AT987
♣ 5 ♣ 643
____________Güney
____________♠ DT98
____________♥ D2
____________♦ 64
____________♣ ART72
+++
Örnek 3
____________Kuzey:
____________♠ 8543
____________♥ R3
____________♦ 87
____________♣ ADVT3
Doğu: (Siz)
♠ ART96
♥ A2
♦ DV3
♣ R82
Güney |
Batı | Kuzey |
Doğu |
|
1♠ |
||
3♥ |
H.Pas |
|
Atak: ♠2
Yerden ♠3, siz ♠R koydunuz ve deklaran ♠V oynadı. Eli siz aldınız. Nasıl defans yapacaksınız?
+++
Oyunun tek batarı küçük Kör oynamaktadır! Eğer Pik oynarsanız, çakar. Elden yerden küçük Karo oynayarak eli size verir. Karo çakasını önlemek için 2 tur koz oynasanız bile, deklaran 1 Pik, 1 Kör, 1 Karo ve 1 Trefl vererek kontratı yapar.
Halbuki ikinci tur, ♥2 oynarsanız, deklaran eli alır ama;
- Ya koza devam eder, eli alıp Karo Asını çıkarmak için Karo oynarsınız ve Trefl Rua ile alınca 2 turda Karo kazanırsınız,
- Ya da Trefl empası yapar ama bunu boşlarsınız. İkinci empası denerse, bu eli alır Batıya Trefl çakası verirsiniz. Ası koyarsa, iki elde Karo vermekten kurtulamaz.
Dağılım şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ 8543
____________♥ R3
____________♦ 87
____________♣ ADVT3
Batı: Doğu:
♠ D72 ♠ ART96
♥ 874 ♥ A2
♦ RT96 ♦ DV3
♣ 75 ♣ R82
____________Güney
____________♠ V
____________♥ DVT965
____________♦ A54
____________♣ 964
+++
Örnek 4
____________Kuzey:
____________♠ VT63
____________♥ RD87
____________♦ 9
____________♣ A953
Batı: (Siz)
♠ D974
♥ A653
♦ V65
♣ D4
Güney Kuzey
1NT 2♣
2♥ 4♥
Atak: ♠7
Ortağınız ♠A ile eli alıp ♠8 döndü. Deklaran ♠R ile eli kazandı. Elden Kör oynayıp yerden Dam ile kazandı. Siz küçük oynadınız. Ortak da Köre uydu. Yerden ♣3 oynayıp elden ♣V koyunca Dam ile eli aldınız.
Nasıl defans yapacaksınız?
+++
Şu ana kadar 1 Pik ve 1 Trefl eli aldınız. Koz Ası da sizde olduğuna göre bir el daha bulmalısınız. Kozlar 4-4 / 4-1 dağılmış. Deklarana koz kontrolünü kaybettirmek lazım. Önce Trefl ile eli deklarana verin. Muhtemelen Ası çıkarmak için bir tur daha koz oynayacaktır. Bunu da boşlarsınız. Üçüncü kozu oynadığında As ile alırsınız. Elinizde can alıcı bir kağıt var, ♠D. Bunu elden çakmak zorundadır. Elinizdeki son kozu almak için yere geçiş imkanı kalmamıştır. Yerdeki tek alıcı kağıt olan ♣A na çakabilir durumdasınız!
Dağılım şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ VT63
____________♥ RD87
____________♦ 9
____________♣ A953
Batı: Doğu:
♠ D974 ♠ A85
♥ A653 ♥ 4
♦ V65 ♦ DT732
♣ D4 ♣ 8762
____________Güney
____________♠ R2
____________♥ VT92
____________♦ AR84
____________♣ RVT
+++
Örnek 5
____________Kuzey:
____________♠ RT82
____________♥ V6
____________♦ 5
____________♣ RDT754
Batı: (Siz)
♠ 9754
♥ A542
♦ R862
♣ 3
Güney Kuzey
1♥ 1♠
2♥ Pas
Atak: ♣3
Ortağınız ♠A ile eli alıp ♣2 döndü.
Nasıl defans yapacaksınız?
+++
Ortağınız küçük Trefl oynayarak, sizden çaktıktan sonra Karo gelmenizi istiyor. Öyle yaparsınız, ortak üçüncü Trefl dönerek size bir kez daha çaktırır. Şu ana kadar 4 el aldınız. Koz Ası da garanti. Bir el daha bulmanız gerekiyor. Ama nasıl?
Kör As çekip, Kör oynarsanız, deklaran yerin Trefllerine el aldırır. Küçük Kör oynarsanız, Pik Asını çeker, yere Karo çakarak geçer, elindeki kayıp Karoyu yerin Pik Ruasına kaçar. Yani kontratı batırma imkanı olmaz!
Halbuki üçüncü tur Karo oynamak yerine küçük Kör oynarsanız kontratı çıkarma imkanı kalmaz. Yerden Karoya çakma imkanı kalmadığından 3 el Karodan verir. 1 Trefl ve 1 çaka zaten vermişti. Bir de Koz Ası alacaksınız. Hatta yanlış oynarsa ikinci Trefl çakası da söz konusudur.
Dağılım şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ RT82
____________♥ V6
____________♦ 5
____________♣ RDT754
Batı: Doğu:
♠ 9754 ♠ DV63
♥ A542 ♥ 8
♦ R862 ♦ AVT93
♣ 3 ♣ A92
____________Güney
____________♠ A
____________♥ RDT973
____________♦ D74
____________♣ V86
+++
Örnek 6
____________Kuzey:
____________♠ T93
____________♥ ARV42
____________♦ ARD42
____________♣ –
Batı: (Siz)
♠ R874
♥ T3
♦ T3
♣ ARVT3
Güney Kuzey
1♠ 2♥
2♠ 3♦
3♥ 3♠
4♠ 6♠
Atak: ♣A
Atağı deklaran yerden çakarak aldı. ♠T oynayınca ortak uymadı ve elinden ♠2 oynadı.
Nasıl defans yapacaksınız?
+++
Deklaranı zor durumda bırakmak için Ruayı koymamalısınız! Ruayı koyarsanız deklaran tüm elleri alabilir hale gelir. Ruayı koymazsanız, yerden Trefle bir kez daha çakabilmek için ♥D ile ele geçer. Yerin son kozu ile elindeki kayıp Trefliye çaktırabilir ama artık elinizdeki ♠R ve ♠8 el vermekten kurtulamayacaktır!
Dağılım şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ T93
____________♥ ARV42
____________♦ ARD42
____________♣ –
Batı: Doğu:
♠ R874 ♠ –
♥ T3 ♥ 976
♦ T3 ♦ V976
♣ ARVT3 ♣ 98542
____________Güney
____________♠ ADV652
____________♥ D85
____________♦ 85
____________♣ D8
+++