Bu yazı dizisinde defans olarak, yerin zayıflığından nasıl istifade edebileceğinizi inceleyeceğiz. Aşağıdaki örneklerde, aksi belirtilmiyorsa hep Doğuda oturacaksınız. Güney deklarandır. Batı başka bir renk atak etmiştir.
____________♥ 865
♥ AD43 ♥ VT7
____________♥ R92
Doğuda oturuyorken, yerin zayıf rengi olan Kör rengine girmek defansa avantaj yaratır. ♥V oynarsınız. Deklaran Ruayı ilk tur koysa da koymasa da, Körden 3 el (Sanzatu kontratında 4 el) alırsınız.
Eli biraz değiştirelim;
____________♥ 865
♥ R943 ♥ VT7
____________♥ AD2
Kör onörlerin yer değiştirmekle birlikte hala Kör oynamak defans için avantajlıdır. Yine ♥V ile renge başlamak doğrudur. Deklaran elinden Damı koyarsa ya da boşlarsa, Körden sadece bir el alabilir. Ama Ası koyarsa sizin daha sonra tekrar el geçirip, ortağınızın Ruasına doğru Kör oynamanız gerekecektir.
____________♥ 985
♥ ADV43 ♥ T72
____________♥ R6
Bu dağılımda Doğu olarak Kör renginiz o kadar kuvvetli değil, hem de sekansınız yok. Ancak yine de, Kör oynamanız defansa iki el kazandıracak. Üçüncü Kör ise çakılacak. Şimdi zor olan, hangi Körü oynayacağınıza vereceğiniz karardır. Burada durum, daha önceki örneklerde olduğu kadar net değildir! ♥T ya da ♥7 oynarsanız, ortağınız sizde iki parça, deklaranda 3 parça olduğunu düşünebilir. Bu yüzden ♥2 en iyi seçenek olarak gözükmekte.
Örneğin dağılım aşağıdaki gibi olsa idi ve ♥7 oynasa idiniz, kurnaz bir deklaran elden küçük Kör oynar.
____________♥ 985
♥ ADV43 ♥ 72
____________♥ RT6
Bu durumda Batı renge devam etmenin doğru olup olmayacağını bilemeyecektir.
____________♥ 985
♥ ADV4 ♥ T72
____________♥ R63
Yukarıdaki gibi bir dağılımda ♥2 oynarsanız, defans Körden sadece 2 el alabilir. Halbuki ♥T oynarsanız hemen 3 el alacaksınız. ♥9 yerde göründüğünden, ortağın kafası karışmayacaktır!
Peki şimdi de, ♥7 oynamanın doğru olduğu bir ele bakalım;
____________♥ 865
♥ RV4 ♥ T72
____________♥ AD93
Eğer bu dağılımda ♥2 oynarsanız, deklaran küçük koyar. Eli alan Batı, As ve Damın sizde olduğunu düşünüp Kör oynayabilir. ♥T oynarsanız daha da tehlikeli bir durum ortaya çıkar. Deklaran Damı koyar, Batı Rua ile eli alır ve ♥9 un siz de olduğunu düşünerek, Kör döner. Defans Körden başka el alamaz.
Aşağıdaki dağılımda da ♥T oynamak felakete davetiye olacaktır.
____________♥ 865
♥ AD94 ♥ T72
____________♥ RV3
Batı deklaranın Valesini, Damı ile (ya da Ruayı As ile) ezer. Çakacağınızı düşünerek ikinci ve üçüncü Körü oynar, ama eli deklarana teslim etmiş olur.
Bu kadar farklı kombinasyon varken, elinizde Txx ve yerde küçük kağıtlar bulunurken şu tavsiyelere uyun;
- Normal olarak en küçük kağıdı oynayın.
- Eğer hızlı 3 el almanız gerektiğini düşünüyorsanız Onluyu oynayın.
- Eğer ortağın eli alıp başka bir renge geçmesini istiyorsanız, ortanca kağıdı oynayın.
Bu nedenle, 9 lu ne siz de ne de yerde ise ortanca kağıdı oynayın!
Şimdi de, ortağın sizin oynadığınız renkten memnun olduğu örneklere bakalım. Ortak genellikle, fire vermeme adına bir sekanstan atak etmeye çalışır. Halbuki, siz şimdi yerin zayıfını görüp renk değiştireceksiniz. Bu yüzden, ortağınızda ancak bir miktar kuvvet bekleyebilirsiniz. Öte yandan, ortak bir renk konuşmasına rağmen, o rengi atak etmedi ise muhtemelen Rua onda, As deklarandadır. Diğer taraftan, sizin konuştuğunuz rengi atak etmiyor ise, ya elinde o renk yoktur ya da benzeri bir sıkıntı vardır.
Örnekleri inceleyelim;
____________♦ 965
♦ RD43 ♦ 872
____________♦ AVT
Eğer Doğu olarak iki kez Karo oynayabilirseniz, Batı Karodan iki el alacaktır.
____________♦ 965
♦ DT43 ♦ 872
____________♦ ARV
Deklaran empas denemezse, yine iki tur Karo oynamanız gerekecek!
____________♦ 965
♦ VT4 ♦ 872
____________♦ ARD3
Karodan hiç bir şekilde el almanız mümkün değil ama diğer renklerde fire söz konusu ise, pasif defans yapmak için en emniyetli yoldur.
____________♦ 965
♦ RT84 ♦ D72
____________♦ AV3
Bu kez Damınız var. İlk oynamanız gereken kağıt ♦2 dir. Deklaran elinden ister küçük koysun, ister Vale koysun (Ası koyarsa zaten her şey hallolur), Batı eli alıp rahatça Karoya devam edebilir. Böylece Karodan, kozlu oyunda 3, sanzatudan 4 el almış olursunuz.
____________♦ 65
♦ AV94 ♦ R72
____________♦ DT83
Yukarıdaki dağılımla, ♦2 oynamak çok verimli olacaktır. Batı önce Güneyi makasa alır, Rua ile eli size verip bir kez daha Karo oynamanızı sağlar. Böylece sanzatuda deklaranda 4 parça olmasına rağmen, Karodan 4 el almış olursunuz.
____________♦ 65
♦ DT94 ♦ A872
____________♦ RV3
Elinizde As olduğunda işler biraz karışır. Böyle bir dağılımda, Asın altından küçük oynarsınız ki, deklaran Ruayı mı yoksa Valeyi mi koyması için bir tahminde bulunsun.
____________♦ 7653
♦ DT9 ♦ A842
____________♦ RV
Yine bir önceki örnekte olduğu gibi küçük oynamalısınız ki, deklaran tahminde bulunsun. Ası çekerseniz böyle bir problemi kalmaz. Eğer, deklaranın kontratını yapabilmesi için, son bir ele ihtiyacı var ise, bu rengi oynayarak riske girmemek daha iyi olabilir. Bu durumun dışında, As elinizde iken, Dam ve Valeyi göremiyorsanız küçük oynayın. Aklınıza şu soru gelebilir;”Ruanın deklaranda tek parça olmadığından nasıl emin olabilirim ki?”. Bu sorunun cevabı basittir. Öyle olsa idi, ortağınızda DVT9 olurdu ki, herhalde Batı bu rengi atak ederdi!
____________♦ 765
♦ RT3 ♦ AV82
____________♦ D94
Özellikle, kontrat Sanzatu ise küçük oynamanız iyi netice verecektir. Batı Onlu ile eli alır. Ruasını çeker ve eli size teslim eder. Karodan 4 el almış olursunuz. İlk tur Ası çekmek rengi bloke eder. Deklaran Damı koymak için 3 tur bekler.
Bundan sonra ki örnekte, koz kontratı olduğunu düşünelim;
____________♦ 765
♦ DT43 ♦ AV82
____________♦ R9
Sadece Karolara bakarsanız, deklaranın Karodan bir el alması kaçınılmaz duruyor. Bu yüzden büyük ya da küçük oynamanız fark etmeyecek gibi. Ama yerde uzun bir yan renk varsa, deklaran dışarıdaki kozları bitirip bunları oynadığında elinden Karoları kaçabilir. Bu durumda, küçük oynayarak riske girmiş olursunuz. Halbuki, önce Ası oynayıp ortaktan tutum sinyali beklerseniz. Eğer Rua ortakta ise, büyük vererek sizi cesaretlendirir. Yoksa küçük vererek, renk değiştirmenizi ister. Rua sizde olsa idi devam edebilirdiniz. Özellikle şuna dikkat edin, eğer ilk atağı yapan defans oyuncusu daha sonra başka bir renkten As oynadı ise, Ruayı arıyor demektir. Aksi durumda ilk el bunu yapardı.
____________♦ 9765
♦ T42 ♦ ARV8
____________♦ D3
Bu elde, hem As ve hem de Ruanız olduğu için şanslısınız. Bu el ile önce Ruayı oynamalısınız. Diyelim ki, deklaran sizi yanıltmak için Dam verdi. Ortağınız şimdi sayı sinyali verecektir. İkiliyi (en küçük) vererek elinde tek sayıda Karo olduğunu belli eder. Siz de, deklaranın elinde bir Karo daha olduğunu anlayıp, Karoya devam edersiniz. Eğer Batının elinde T432 olsa idi, 4ü vermeli idi.
Şimdi de, tüm dağılımlı ellere bakalım;
____________Kuzey:
____________♠ DT9
____________♥ 62
____________♦ 743
____________♣ ARV83
Batı: Doğu:
♠ ♠ A63
♥ ♥ DV7
♦ ♦ DV9
♣ ♣ D974
Güney Kuzey
1♠ 2♣
2♦ 3♠
4♠
Atak: ♠5
Atağı As ile alırsınız. Ne oynayacaksınız?
Koz oynamak cazip gelmiş olabilir, ama bu pasif defans yaklaşımı pek faydalı olmayacaktır. Zira yerden sadece 3. Kör çakılabilir. Eğer yerin kozları biterse, deklaranda elindeki kayıp Körü yerin Trefline atmayı seçer. Trefli oynamayı hiç bir zaman düşünemezsiniz.
Kör ya da Karoda Batıda ATx ver ise kontratı batırabilirsiniz. Karoda daha büyük kağıtlar olmasından ötürü, Karoya geçmeyi düşünebilirsiniz ama Güneyin Karo deklerasyonu var. Yani Güneyin eli, 5341 ya da 5350 olmalı. Bu durumda 3.cü Karoyu almanız çok zordur. Ancak Güneyin eli 6340 ise ve Kör As Rua, Karo Rua elinde ise, Karo oynamak düşünülebilirdi. Ama bu seferde, ortağın eli 1 Pik, 5 Kör (T98xx), 3 Karo ve 4 Trefl demektir ki, bu el ile konuşulmamış renk olan Kör yerine, tek parça kozu çıkması mantıklı gözükmemekte.
Bu yüzden, ortakta olsa olsa ♥AT… olabilir diyerek, öldürücü hamle olan ♥D oynarsınız.
Ellerin dağılımı şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ DT9
____________♥ 92
____________♦ 743
____________♣ ARV83
Batı: Doğu:
♠ 54 ♠ A63
♥ AT853 ♥ DV7
♦ T6 ♦ DV9
♣ T652 ♣ D974
____________Güney:
____________♠ RV872
____________♥ R64
____________♦ AR852
____________♣ –
Defans olarak Körden 2 el aldıktan sonra, deklaranın size Trefl ya da Karodan bir el daha teslim etmesini beklersiniz. Eğer Dam yerine küçük Kör oynasa idiniz, Batı Onlu ile eli almasına rağmen kontrat çıkacaktı. Zira deklaran sizin ♥7 ye küçük oynar. Batı alıp Kör Ası da tahsil ederse, deklaranın Ruası eli alırken, yerden Karo kaçar. 3.cü Karoya da yerden çakar. Batı Trefl ya da Karo oynarsa, yerin Trefl As Ruasına elindeki 2 kayıp Körü atar!
Bir diğer örnek;
____________Kuzey:
____________♠ T74
____________♥ D643
____________♦ R
____________♣ ADV83
Batı: Doğu:
♠ ♠ V863
♥ ♥ ART7
♦ ♦ 95
♣ ♣ R94
Güney Kuzey
1♦ 2♣
3♦ 3♥
5♦
Atak: ♠R
Siz atağa ♠8 verirsiniz. Deklaran Pik Ası ile eli alır. Karo As ve Dam oynar. Ortak da 2 tur Karoya uyar. Şimdi deklaran elden ♣T oynayıp yerden küçük koyar. Ne oynayacaksınız?
Önce problemin kolay tarafını çözelim. Trefl boşlanacak mı yoksa Rua ile el alınacak mı? Deklaranın elini sayarsanız 8 Karosu olduğu anlaşılıyor. Zaten Pik Ası ile ilk eli almıştı. Yerden 2 Trefl daha alır ise, 11 eli hazır demek. Bu yüzden Rua ile eli almalısınız!
Geldik problemin zor tarafına, Pekiyi şimdi ne oynayacaksınız? Bu sorunun cevabını bulmak için, deklaranın elini tahmin etmelisiniz.
Eğer eli 3082 ise, ortakta ki Damdan ötürü (ilk ataktan anlaşılmıştı) Pikten iki el alabileceksiniz.
Eğer eli 2182 ise, 1 Pik ve 1 Kör alacaksınız demektir.
Eğer eli 1282 ise, hemen 2 Kör almalısınız.
İlk ihtimali düşünüyorsanız, ♠3 oynarsınız. Ama eğer deklaran buna elden çakarsa artık Körden el almanız mümkün olmaz zira, yerin Trefllerine elindeki kayıp körleri kaçar. 3082 dağılım ihtimalini elemeniz için bir neden de, deklaran elinde Axx varken, dışarıdaki 5-2 Pik dağılımına karşı tedbir olarak ilk tur eli almak yerine boşlaması beklenirdi.
Şimdi ikinci ve üçüncü ihtimale uygun olarak Kör Rua oynamalısınız ve ortağın sinyalini izlemelisiniz. Eğer Batıda 4 parça Kör varsa, çift sinyali verir. Deklaranın dağılımı 2182 demektir. Eğer Batıda 3 parça Kör varsa tek sinyali verir. Deklaranın dağılımı 1282 demektir. Dikkat edin ki burada Kör Ası oynamak hata olurdu. Çünkü Batı elinde Rua olmadığından her hâlükârda, küçük verecekti.
Ellerin dağılımı şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ T74
____________♥ D643
____________♦ R
____________♣ ADV83
Batı: Doğu:
♠ RD952 ♠ V863
♥ V85 ♥ ART7
♦ 86 ♦ 95
♣ 762 ♣ R94
____________Güney:
____________♠ A
____________♥ 92
____________♦ ADVT7432
____________♣ T5
Kör Ruaya ortaktan ♥5 gelir. Eğer deklaran kurnazlık yapıp ♥9 vermedi ise, en küçük kağıt olduğunu, yani tek sayı sinyali verdiğini anlarsınız. Hemen Kör Ası da çekip kontratı batırırsınız.
Bu bölümde son olarak iki tane izole dağılım hakkında bilgi vermek istiyorum.
____________♣ 865
♣ D ♣ VT92
____________♣ AR743
Doğunun eli ile Valeyi oynamak doğrudur, ama ortaktan Dam düşünce iki alıcı löve bire düşer. Ama Güneyde ADx olsa idi bu oyun işe yarayacaktı.
____________♣ 865
♣ T43 ♣ R92
____________♣ ADV7
Bu el yanıltıcıdır. İlk bakışta sanki defans, renkten hiç el alamayacak gibidir. Ama diyelim ki, deklaranın yere fazla geçiş imkanı yok. Eğer deklaran yere geçip iki kez empas yapamaz ise, Treflden tüm elleri alamaz. Ama Doğu Trefl rengine girer ise, deklarana sadece bir kez yere geçme imkanı yeterli olacaktır.
Julian Pottage
+++