Site icon Halim Hanyaloğlu

57 Açılacağınız Renkte Onörünüz Yok İse Büyükçe Bir Kağıt Oynayın

Bir rengi ilk kez oynarken ki atacağınız kağıt, elinizde o renkten onör olup olmadığını gösterebilir. En bilinen atak şekli, sanzatuda rengin 4.cü büyüğünü atak etmektir. Buna “Değersiz uzunluktan, rengin 2.ci büyüğü atak edilir” ve “Onör yoksa, renge ilk girişte büyükçe kağıt oynanır” prensiplerini ekleyin. Bu prensipleri, oyun boyunca tüm renklere uygulayın.

Böylece ortak, oynanan rengin onörü var mı yok mu anlayabilecektir. Bu da oyun ile ilgili vereceği kararları çok etkiler. İleride devam edip etmemeye, büyük ya da küçük koymak gibi kararlarını daha doğru verecektir.

Aşağıdaki 2 örneği kıyaslayalım;

(1)

____________ AV8

 D7643                                                     RT2

____________ 95

 

(2)

____________ AV8

 97643                                                     RT2

____________ D5

 

(1) nolu pozisyonda, ♠4 atak ettiğinizde, onör vaat ettiğiniz için, ortak kolayca D sizde olduğunu tahmin edip, T koyup eli alacak ve Asa hücum etmek için R oynayacaktır.

(2) nolu pozisyonda yine 4 atak edilir ise, büyük sıkıntı olacak. Deklaranın D eli alacak. Artık Ruanın el alabilmesi için Batının el tutup Pik gelmesi gerekecek. Artık Pikte geçiş imkanı da kalmayacağından, Batının elindeki Pikleri tahsil edebilmesi için, bir kez daha el tutması gerekecektir.

Eğer “Değersiz uzunluktan, rengin 2.ci büyüğü atak edilir” prensibine göre, ♠7 atak edilse idi, deklaran muhtemelen yerden küçük oynanacak ve ortak ♠R ile eli alacaktı. Rengin de kuvvetli olmadığını bilerek, Doğu eline göre, belki başka renge dönecek belki renge devam etme kararı verecektir. Artık her iki oyuncu da bir sıkıntı yaşamadan rengi oynayabilecektir.

En kötü durum (2) nolu pozisyonda koz kontratına karşı küçük Pik oynanıp, Doğunun yanılıp ♠T koymasıdır. Artık 3. Pik çakılacağından, defans renkten hiç el alamaz.

Değersiz bir renkten çıkarken, en büyüğü değil “ikinci büyüğü” oynayın. Zira, en büyük kağıdınız 3.cü turu bazen kazanır.

____________♣ RT

♣ 97643                                                    ♣ AV2

____________♣ D85

♣7 oynarsınız. ♣T, ♣V ve ♣D. İkinci tur Treflde ortağınızın Ası, yerin Ruasını ezer ve elinizdeki ♣9 alıcı olur.

Onörünüz yok iken, büyükçe bir kağıt oynamanın faydasını gösteren bir örnek;

____________Kuzey:
____________ T43
____________ DV6
____________ D7
____________ AR432

Batı:                                                    Doğu:
 ADV                                                  9865
 432                                                   AR7
 98652                                              VT3
 T8                                                    965

____________Güney:
____________ R72
____________ T985
____________ AR4
____________ DV7

Kontrat: Güneyden 3 NT

Batı 8 atak eder. Yerden D eli kazanır. 6 oynar. Doğu Rua ile kazanır.

Doğu ataktan şüphe duymuştur. Ortağın rengi uzun olabilir ama onörü yoktur. Bu yüzden As ve Ruayı çıkarabilmek için 2 tur daha Karo oynamak gerekecektir. Daha sonra da Batının el tutabilmesi gerekecektir. Buna vakit kalmayacağını düşünen Doğu, renk değiştirmeye karar verir. Pik oynayacaktır ama Pikten onörü olmadığını da bildirmesi gerekir. Bu yüzden ♠8 oynar. Eli Batı ♠V ile kazanır.

Batı, Kör Asın deklaranda olduğunu öğrenmiştir. Eli ortağına aktarabilmek için Kör oynar ve Doğu As ile kazanıp tekrar Pik oynar. Batı hemen iki el daha Pik alıp kontratı batırır.

Ortakta onör olup olmadığını bilerek, çok daha hassas defans yapabilirsiniz.

Bernard Magee

+++

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla