Site icon Halim Hanyaloğlu

Ödüllü Seçilmiş Briç Yazıları-8

1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.

+++

Mike Lawrence (1940 – ) A.B.D. Ünlü Dallas Aces ın üyesidir. Altı kez dünya şampiyonluğunda final oynamış ve üçünü kazanmıştır. Aynı zamanda Briç hocası ve yazarıdır.

“Coşkudan uzak durun..” (1988/1)

Mike Lawrence

[Genel Briç Önerisi]

Tanıdığım tüm oyuncular, briç yaşantılarında mutlaka şu şanssız durum ile karşılaşmıştır. 3 Sanzatu deklere etmişinizdir, ancak defans arka arkaya 5 el alacak oyunu bulmuştur. Pişmanlık ve kızgınlık hislerini yoğun bir şekilde yaşarken, el yer geçişlerini de karıştırıp, 8 el yerine ancak 6 el alırsınız. Şu karışık duygular sizin 1 batmanız yerine 3 batmanıza neden olmuştur! Bu borddan sıfır alacağınız kesindir. Üzüntü ile kafanızı sallarken, ortağınızın yanındaki seyirciye bir şeyler fısıldadığını görürsünüz! Durum tanıdık geldi mi?

Kötü haberler moral bozucudur. Yanlarında, hayal kırıklığı, üzüntü, stres , depresyon gibi olumsuz duyguları da getirirler. Bu duygular içindeyken doğru dürüst düşünmekte mümkün değildir. Aslında olumsuz duygular bulaşıcıdır. Karşı taraftakine de bulaşır. Bununla baş edebilmek için yapılması gereken, konsantrasyon düşüklüğünü hemen fark edip değişiklik yapmaktır. İnsanların kendilerini tekrar toparlamak için kullanacağı yöntemler farklı olabilir. Usta oyuncular bunu otomatik olarak yaparken, iyi oyuncular zorlansalar da kendilerini çabuk toparlar, diğerleri ise bunu ancak zaman zaman başarabilir. Eminim bir çoğunuz “Biliyorum” diyordur. Biliyorsunuz ama yapabiliyor musunuz? Esas soru budur! Güçlü olumsuz duygular, düşünce sistemimizi engeller.

Peki, hep olumsuz duygular mı düşünce sistemimizi etkiler? Şu durumu yaşadınız mı? Rakipler 1NT ve 3 NT diyerek kontratı alırlar. Sizde elinizde tek alıcıları olan renk olan Pik RV8642 den dördüncü büyüğünüzü çıkarsınız. Yerden iki küçük Pik çıkar. Acaba deklaranın As Damına doğru mu oynadım diye düşünürken. Ortak Ası koyar ve düşünmeye başlar. Siz heyecan içinde Pik gelmesini bekliyorsunuzdur. Piki mi yok yoksa! Başka renge mi geçecek! “Ortak Pik oyna Pik” diye içinizden yırtınırken, ortak Pik Onluyu oynar. Yaşasın!!! Mutluluk ile tüm Piklerinizi çekersiniz. Keyiften uçuyorsunuzdur. Son Piki oynarken, 200 puan cepte diye sevinirsiniz. Son Pikinizi de oynadıktan sonra şimdi ne oynamalıyım diye düşünürsünüz. Ortak ne kaçmıştı? Son kağıt galiba 7li idi ama rengini hatırlayamadım. Ya bir önceki! Ondan önceki! Deklaranın elden verdikleri ne idi? Ya yerden atılanlar? Siz mutluluktan bulutların üzerinde uçarken tüm konsantrasyonunuz da bulut olup uçtu. Şimdi hangi renk ile devam edeceksiniz? Ya ortakta bir As varsa ve onu alamazsak ne olacak? Ortağınızın bir kez daha yanındaki seyirci ile fısıldaşmasına tahammül edebilecek misiniz?

Briç masasında coşku avantaj sağlamaz! Konuşmalarınızı, yer oyununuzu ve defansınızı olumsuz yönde etkiler.

 

____________Kuzey:
____________ 95
____________ RD62
____________ AT
____________ AV963

 

____________Güney:
____________ DV8
____________ V95
____________ RD73
____________ RD4

 

Güney

Batı Kuzey

Doğu

1

Pas 2♣

Pas

2NT

Pas 3

Pas

3NT

H.Pas

Atak: ♠6

Doğu As ile alıp yeniden Pik gelir. Batı boşladığı için eli alırsınız. 1 Pik, 3 Karo ve 5 Trefl ile 9 el cepte gözüküyor! Acaba 10. cu eli de alabilir miyiz diye düşünürsünüz. ♣R oynadığınızda, Batıdan 3 düşer. Demek ki hazır el sayısı 9 değil 8 imiş. Şimdi 9.cu eli nereden bulacağız sorusu ortaya çıktı! Kontratı çıkarmak için gerekli ek eli bulmak için 2 ihtimal var;

  1. Körden bir el yapmaya çalışmak. Yani Kör Ası çıkarmaya oynamak. Ancak Piklerin rakiplerde 4-4 dağılması şart. Yoksa batarız.
  2. Karo On ile empas denemek. Tutmazsa batarız.

Doğru karar verebilmemiz için, kontrat çıktı mutluluğu içinde uçarken, rakiplerin oynadığı Piklere dikkat etmeniz gerekiyordu. Eğer konsantrasyonumuzu kaybedip buna dikkat etmedi iseniz, tek şansınız yazı tura atmak olacak! Yine duygularımıza kurban olduk demektir.

Eğer Doğu ikinci tur ♠2 oynadı ise, muhtemelen Pikler 4-4 dağılmıştır. Yok eğer ♠T oynadı ise muhtemelen Pikler 5-3 dağılmıştır. Kör Asa eli verdiğimiz anda batarız. Karo empasını denemek zorundayız.

Briç masasında pozitif ya da negatif duygularınızı uçlarda yaşıyorsanız, duygularınızı bastırmaya çalışın. Durun ve dikkatinizi toplayın!

+++

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla