Site icon Halim Hanyaloğlu

Ödüllü Seçilmiş Briç Yazıları-44

1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.

+++

Id Lundby – Danimarka. Gazeteci.

 

“Briç sadece bir oyundur. Oynamaktan keyif alın” (1993/8)

Id Lundby

[Genel Öneri]

“Briç oynamak için nedeniniz, sonuçtan daha önemlidir. Ben briçi keyif almak için oynuyorum.” – Zia Mahmood

Briç oyununa ilk başladığınız andan itibaren, her katıldığınız oyundan, hatta en tepeye çıksanız bile briç oyunundan Zia Mahmood gibi keyif almaya çalışın. 1992 yılında gazeteciler arasında düzenlenen turnuvada, bir keresinda zayıfça bir el ile oyunu açtığımda, ortağım coştu ve ancak 6NT de durabilmiştik. Solumdaki oyuncu atağı yapıp da, kartlar yere açılınca herkes durumu idrak etti. Rakipler “Gel iki batara razı ol oynamayalım” dediler. Ben de “Olmaz oyun üç batar!” dedim ve oynamak için ısrar ettim. Teker teker oyun oynandı ve kontrat üç battı. Tabii bu borddan sıfır çektik. Ama briç oyunu keyif almak için olduğundan, ben oynayarak keyif aldım.

Yeni rakipler yeni eller. Bu sefer her masada söylenebilecek ve  yapılabilecek, 4 Kör kontratına gelmiştik. Her şey çok aşikardı. Batıda Karo AS, Rua, Dam vardı ve Karolar 4-3-3-3 dağılmıştı. Her masada 10 el alınmıştı. Bir tek benim oynadığım masa hariç! Çünkü herkes Güneyden 4 Kör oynarken, ben Kuzeyden 4 Kör oynadım ve Karo çıkışı olmayınca +1 yapmayı başardım. Doğuda oturan oyuncu ortağından Karo çıkışını bulamadığı için özür dilediğinde, ortağından şu cevabı aldı; “Üzülme ortak, ben de Karo çıkışını bulamayabilirdim!”

Yeni rakipler, yeni eller.

K-G Zonda

____________Kuzey: (Truscott)
____________ D764
____________ A974
____________ AD7
____________ RD

Batı: (ben)                                        Doğu: (Lund)
 AV8                                                    RT54
 D8                                                      VT6
 T8643                                               9
 T9                                                      65432

____________Güney: (Alder)
____________ 92
____________ R532
____________ RV5
____________ AV87

Güney        Kuzey

1NT              2♣

2♥                 4

4 ile atak ettim. Yerden As ile alan deklaran, elin Ruasına doğru koz (kör) oynadı. Ben elimden Damı verdim. Ortağım, beni kendi seviyesinde görmediğinden, daha sonra bana yanlış oynadığımı söyledi. Halbuki masada oyun şöyle devam etmişti;

Deklaran koza devam ettiğinde benim 8 i görünce şaşırdı. Elimde DVT8 olduğunu zannetti. (Grosvenor darbesi) Bu yüzden yerden 9 lu ile empas denedi ve yanıldı. Ortağım Pik oynayıp eli bana kazandırsa idi, Karo ile çakacak ve bir Pik daha alıp kontratı batıracaktık. Ancak Pik yerine Trefl oynayınca benim aldatıcı oyunum işe yaramadı ama eğlendirdi!

(HH Not : Bu konuda üstatlardan duyduğum bir hikayeyi aktarmak isterim.

Kuzeyde oturan yaşı seksenlere dayanmış üsdat oyunu 1NT açınca, Güneydeki ortağı Stayman ile majör araştırması yapmak için 2 Trefl der. Bizim yaşlı üsdat bunu atlayıp Pas deyince, Güneydeki yine yaşlıca arkadaşı öfkeden kızarır, kıpırdanır ama bir şey söyleyemez. Durumu anlayan Batıdaki rakip briç arkadaşları durumu düzeltmek için Pas demez, böylece tekrar konuşma hakları olur! Size de bu tür briçi sadece keyif almak için oynayan oyuncular ile ortak ve rakip olmanızı temenni ederim.)

+++

 

 

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla