1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.
+++
Israel Erdenbaum – İsrail (1920 – ) Briç yazarı ve ilk uluslararası turnuva direktörlerindendir.
“En küçük kartınızı hemen oynamayın!” (1993/4)
Israel Erdenbaum
[Yer Oyunu Önerisi]
Briç oyununda “Hiç bir zaman” ya da “Her zaman” demeyin. Bunu ispat etmek için yerel bir turnuvada oynatmak üzere aşağıdaki elleri hazırladık;
Herkes Zonda
____________Kuzey:
____________♠ 987
____________♥ 432
____________♦ AR7543
____________♣ 4
____________Güney:
____________♠ AV2
____________♥ AV6
____________♦ 986
____________♣ AV65
Kontrat: Güneyden 3NT
Güney 1NT açtıktan sonra, rakiplerin müdahalesi olmadan 3NT ye ulaşır. Güney elinden Karoları oynarken elinden önce 8 ve 9 u oynar ise kontratı başarıyordu. Ancak turnuva sonunda skorları incelediğimizde şunu fark ettik; Çoğunluk Karo kontratı oynamıştı. Sanzatu oynayanların çoğu 6, 7 veya 8 lövede kalmıştı. Oyuncular ile yaptığımız konuşmalarda bazı oyuncular, Kuzeyin 7 OP si olmasına rağmen çok iyi Karo renginden ötürü 3NT kontratını tercih ettiklerini söylemişlerdi. Ama elden küçük oynayarak rengi bloke ettiklerini fark etmemişlerdi.
8 ay sonra aynı oyuncuların katıldığı bir turnuvada aynı elleri dağıttık. Sadece Karo ve Trefl renklerinin yerlerini değiştirmiştik. İlk turnuvada bu eli oynayıp, kontratı batırma şokunu yaşayanların ne yapacağını merak ediyorduk. Sonuçlarda dramatik değişiklik olmamıştı. Oynanan 3NT kontratları artmıştı. Ama yine 3NT kontratlarının çok önemli bir bölümü batmıştı. Gene küçük oynamak rengi bloke ediyordu.
Bu deneyi 6 ayda bir tekrarladık. Bir miktar iyileşme olmakla beraber aynı hata sıklıkla tekrarlanıyordu. “Turnuva” oyuncuları, zevk için oynayan “sosyal” oyunculara göre daha başarılı oluyordu. Tekrarları bir hafta araya indirmeyi düşünmeye başladık. Sonra şuna karar verdik, yukarıdaki el oynandıktan sonraki hafta aşağıdaki eli oynatacaktık;
Kimse Zonda değil
____________Kuzey:
____________♠ 43
____________♥ V73
____________♦ V63
____________♣ ARD53
____________Güney:
____________♠ ARD
____________♥ D864
____________♦ A9
____________♣ 8764
Kontrat: Güneyden 3NT
Konuşmalar aynı önceki elde ki gibi idi. Dışarıdaki Trefller 3-1 dağıldığından, deklaran elindeki ♣4 hemen kullanmamalı ve yere geçiş için saklaması gerekiyordu! Çıkan sonuçlarda herkes 3NT oynamış ve bir batmıştı. Çünkü herkes Trefl rengine elinden en küçük kağıdı vermişti! Halbuki bu oyuncular, tecrübeli oyunculardı. Çok daha zor kontratları başarabiliyorlardı. Burada elin basitliği dikkatsiz oynamaya itiyor ve alışkanlıkları ile oynadıklarından, ilk el en küçüğü vererek hata yapıyorlardı. Zevk için oynayanlar eli analiz etmeden otomatik oynuyorlardı.
Her iki elde de dikkatsiz oyun tarzı blokaja neden olmakta idi. Briç turnuva kurallarına göre, deklaran elini yere açan oyuncuya yerden ne oynayacağını söyler ve ortağı buna uymak zorundadır. Oyuncuların genel alışkanlığı “büyük” ya da “küçük” demek şeklindedir. Deklaran düşünmeden oynadığında bilinç altından kendine aynı emirleri vermektedir. “Küçük” oyna.
Doğal olarak en küçüğü oynamanın doğru olduğu çoğu zamanlar vardır. Ancak oynama stilinizi otomatiğe bağlamayın! Böylece daha doğru oynadığınızı ve başarılı olduğunuzu fark edeceksiniz.
+++