Site icon Halim Hanyaloğlu

Ödüllü Seçilmiş Briç Yazıları-52

1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.

+++

Kitty Munson (1950- ) A.B.D. Briç oyuncu ve yazarı.

 

“Oyun sırasında ortağınız ile tartışmayın!” (1990/4)

Kitty Munson

[Genel Öneri]

Oyun bitmiştir ve işler kötü gitmiştir. Ortağınıza, kaç kere “neden … oynadın?” diye sorduğunuz ve cevap olarak “deklaranda … olsa idi batardı!” ya da “sen 7 yerine 6 koysa idin, yanlış anlamazdım!” gibi sözleri duyduğunuz olmuştur. Yavaş yavaş ortağınız ile aranızdaki gerilim yükselir. Acaba bir sonraki el ne kadar başarılı olacaksınız?

Ortağınıza eli yere açarken, “…. yerine …. dese idim, bende ekstra değerler olduğunu anlar mıydın?” diye sorarsanız ya da deklarasyon ile ilgili bir soru ortağınızın konsantrasyonunu bozacak ve artık geri dönüşü olmayan “hangisi doğru?” sorusu ile boşuna kafasını meşgul edecektir.

Size tavsiyem “Oyun sırasında ortağınız ile tartışmayın”. Oyun sırasında yapacağınız analizleri ve yorumları daha sonraya bırakmak oyunun kalitesini artıracaktır. Ortağınız ile tartışmak istediğiniz konuları oyundan sonraya bırakın.

1989 dünya şampiyonasında ortağım Margie ile ben, deklarasyondaki ciddi yanlış anlamalardan ötürü rakiplerimizden 17 IMP kazanacağımıza 15 IMP vermiştik. Bir kelime bile konuşmadan hemen bir sonraki borda geçtik.

Kimse Zonda değil

____________Kuzey:
____________ R6
____________ AV
____________ A95
____________ RVT432

Batı:                                                    Doğu:
 ADT8                                                2
 R432                                                 T765
 DV86                                                RT742
 9                                                        D75

____________Güney:
____________ V97543
____________ D98
____________ 3
____________ A86

Güney    Doğu      Kuzey    Batı

Pas           1             2♣            3

3♠              Pas          4♠            DBL

H.Pas

Ben Batı olarak pas demek ile oyun açmak arasında zorlandım. Ortağım hemen preemptive 3 Karoya yükseldi. Bu noktadan sonra rakiplerimizin partskorda durmaları çok zor idi! Sonunda garanti 5 Trefl kontratı yerine, konturlu 4 Pike kontratına gelmiş oldular.

Karo Dam atağını As ile alan Güney, Trefl As ve ♣6 oynadı. Burada boşlamak mı doğru yoksa kozlayıp Köre dönmek mi doğru diye uzunca düşündüm. Aslında her iki oyunda +200 getiriyormuş.

Turnuvada bir tek konturlu 4 Piki Gabriel Chagas başarmıştı! Şöyle oynamıştı, atağı Karo As ile alıp, elden ikinci Karoya çakmıştı. Sonra yere doğru Pik oynayıp, Batı boşlayınca Rua ile almıştı. ♣R ile eli alırken Batıdan düşen ♣9 fark etti ve yerden küçük Trefl oynayıp elden ♣8 koydu. Batı çakıp Kör oynadı. Yerin Valesi kazandı. Chagas tekrar Trefl oynadı. Artık defans sadece 3 koz alabiliyordu.

Ben masada bu tarz bir oyuna karşı da defans planı hazırlamıştım. Üçüncü el Pik As ile eli alıp Kör oynamak! Trefle çakınca tekrar Kör oynayıp Ası düşürmek. Bir kez daha Trefl çakınca, Kör Rua oynamak. Deklaran yerden Rua ile çakmak zorunda idi ve benim dördüncü kozum da iş yapar hale gelecekti!

Sakin ve konsantre oynanması gereken bir eldi! İyi ki biz bir önceki eldeki hatamızı tartışmaya girişmemiştik!

 

+++

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla