1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.
+++
Michel Lebel (1944 – ) Fransa. Briç uzmanı ve yazarı. Çok sayıda kitabı vardır.
“Asın yoksa boşla!” (1976/Mansiyon)
Michel Lebel
[Defans Önerisi]
Briç oyununda başarılı defans, yerdeki uzun rengi tıkayarak ve yer el arasındaki geçişleri engelleyerek yapılır.
Yerin RDT9 un arkasında oturuyorsunuz ve elinizde AVx var. Doğal olarak yerden Rua (ya da Dam) konduğunda boşlamalısınız. Peki ya deklaran yerden onlu ile empas yapsa ne yapacaksınız? Doğru oyun bunu da boşlamaktır. Aslında durum aynıdır! Deklaranın empası tekrarlamasını bekleyeceksiniz. Eğer ilk tur Vale ile alırsanız, el yer arasındaki geçişler daha kolay olacaktır.
Hatta bazen elinizde Vale olup da As olmadığında bile bunu yapabilirsiniz. Bu da çok dikkat çekici sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Örneğin;
Herkes Zonda
____________Kuzey:
____________♠ A64
____________♥ 82
____________♦ RDT963
____________♣ 83
Batı: Doğu:
♠ V93 ♠ T852
♥ D943 ♥ V75
♦ A54 ♦ V8
♣ RV2 ♣ D765
____________Güney:
____________♠ RD7
____________♥ ART6
____________♦ 72
____________♣ AT94
Kontrat: Güneyden 3NT
Atak: ♥3
Atağa Doğu Vale koyar ve deklaran Rua ile eli alır. Eğer deklaran Karodan 3 el alabilir ise kontratı başaracaktır! Elden küçük Karo oynar, Batı doğal olarak küçük oynar ve yerden onlu ile empas yapar. Doğu tereddüt etmeden boşlar. Artık Güneyde oturan deklaran kontratı çıkaracağından emindir! Pik Rua ile ele gelir ve yine Karo oynar. Batı yine küçük koyunca hiç düşünmeden empasını 9lu oynayarak tekrarlar. Doğu Vale ile kazanınca yere yeterli geçiş olmadı için kontratı batar!
Benzer bir örnek daha;
K-G Zonda
____________Kuzey:
____________♠ 862
____________♥ T4
____________♦ ADT963
____________♣ 74
Batı: Doğu:
♠ VT9 ♠ D543
♥ R87 ♥ V932
♦ R42 ♦ V7
♣ RV85 ♣ D62
____________Güney:
____________♠ AR7
____________♥ AD65
____________♦ 85
____________♣ AT93
Kontrat: Güneyden 3NT
Atak: ♠V
Atağı Rua ile alan deklaranın Karodan 5 el almaya ihtiyacı vardır. Elden hemen ♦8 oynar ve yerden ♦3 koyarak empas yapar. Siz ♦7 koyarsınız. Şimdi ♦5 oynar ve Batıdan ♦4 gelir. Deklaran düşünür ya Batıda RV42 vardır (bu durumda kontrat her hâlükârda batacaktır) ya da Doğuda R7 vardır ve ilk el Ruayı koymayarak risk almıştır. Bu yüzden yerden Ası koyar ve Doğudan Vale gelince şoke olur. Kontratı batırmanın tek yolu ilk tur Vale ile eli almamaktadır!
Prensibi bir kademe daha ilerletelim ve boşlama tekniğinin deklaranın oyununu nasıl bozduğunu görelim;
Kimse Zonda değil
____________Kuzey:
____________♠ A62
____________♥ 84
____________♦ RT9852
____________♣ 97
Batı: Doğu:
♠ VT943 ♠ 75
♥ DT3 ♥ V9652
♦ AD7 ♦ V3
♣ D8 ♣ AT43
____________Güney:
____________♠ RD8
____________♥ AR7
____________♦ 64
____________♣ RV652
Kontrat: Güneyden 3NT
Atak: ♠V
Atağı elden Rua ile alan deklaranın, Pik ve Körden hazır 5 eli vardır. Karodan da 4 el çıkarabilirse kontrat başarılacaktır. Elden ♦4 oynar, Batı ♦7 ve yerden ♦8 oynar. Doğu tereddüt etmeden ♦3 atar. Kör ile ele gelip, tekrar Karo oynar. Batı Dam koyunca, deklaran bir karar noktasına gelir, dışarıdaki Karolar ya (i) ♦DV7 ve ♦A3 şeklinde ya da (ii) ♦AD7 ve ♦V3 şeklinde olmalı diye düşünecektir. Ancak Vale iki parçadan boşlamaz diye düşünüp (i) deki alternatife uygun olarak yerden küçük koyar ve eli boşuna kaptırır. Artık kontratı başarma şansı kalmaz!
Size tavsiyem, yerde ADT9x ya da RDT9x olduğunda ve yere geçiş sıkıntısı göründüğünde, elinizdeki Vx ile boşlamayı düşünün. Çoğunlukla bu riskli manevra deklaranın oyununu bozacak ve yerdeki uzun rengini sağlayamayacaktır!
+++