Örnek 1
DB Zonda
____________Kuzey:
____________♠ RD
____________♥ D876
____________♦ DV65
____________♣ A52
Batı: (Siz) Doğu:
♠ T9864 ♠ 532
♥ AT ♥ 42
♦ R3 ♦ A874
♣ T964 ♣ DV73
____________Güney:
____________♠ AV7
____________♥ RV953
____________♦ T92
____________♣ R8
Batı | Kuzey | Doğu | Güney |
1♦ | Pas | 1♥ | |
Pas | 2♥ | Pas | 4♥ |
H.Pas |
Atak: ♠T
Atak yerden alınır. Ortak ♠2, deklaran ♠7 verir. Yerden ♥6 oynanır. Deklaran ♥R koyunca As ile alırsınız. Görünüşe bakılırsa deklaranda ♥RV den başlayan 4 ya da 5 koz var. Kritik görünmeyen kağıtlar, ♦A ve ♣R deklaranın elinde ise, en fazla minörlerden birer el daha alabileceksiniz.
Ancak ♦A Doğuda ise, deklaranda muhtemelen 3 parça Karo olacağından, ufukta size Karo çakası görünmekte. Hemen ♦R oynarsınız. Küçük Karo ile devam edersiniz. Doğu As ile alıp Karo oynayınca çakarsınız ve kontratı batırabilmenin tek yolunu bulmuş olursunuz.
Örnek 2
Herkes Zonda
____________Kuzey:
____________♠ V84
____________♥ 632
____________♦ A75
____________♣ RDV9
Batı: Doğu: (Siz)
♠ A6 ♠ RDT5
♥ VT98 ♥ 754
♦ 863 ♦ RT2
♣ T842 ♣ 765
____________Güney:
____________♠ 9732
____________♥ ARD
____________♦ DV94
____________♣ A3
Batı | Kuzey | Doğu | Güney |
1NT | |||
Pas | 3NT | H.Pas |
Atak: ♥V
Atağı elden Dam ile alan deklaran, ♦D oynar. Batı ♦3, yer ♦5 koyunca, Rua ile eli kazanırsınız. El hakkında düşünceniz nedir?
Görünüşe göre ♥ARD deklaranda. 9 Puan. Eğer ♣A ortağınızda olsa idi, herhalde bir an önce Ası çıkarmak için Trefl oynardı. Öyle yapmadı Karo oynadı. Dam oynaması Valenin de elinde olduğuna işaret bu durumda elindeki 16 puan belli oldu. Ayrıca ortağın en küçük kağıt olan ♦3 vermesi, elinde Karoların 3 parça olduğuna işaret. Demek ki, deklaranın toplam 10 eli hazır.
Öyle ise Pikten hemen 4 el alamazsanız kontratı batıramayacaksınız. Rengi bloke etmemek için önce ♠5 oynarsınız. Tahmin ettiğiniz gibi, Batı As ile alınca Pike devam eder ve kontratı batıracak elleri sağlarsınız.
Örnek 3
KG Zonda
____________Kuzey:
____________♠ D2
____________♥ V86
____________♦ R65
____________♣ AR975
Batı: Doğu: (Siz)
♠ 84 ♠ VT9
♥ AR2 ♥ D953
♦ T8743 ♦ DV92
♣ 432 ♣ DV
____________Güney:
____________♠ AR7653
____________♥ T74
____________♦ A
____________♣ T86
Batı | Kuzey | Doğu | Güney |
1♣ | Pas | 1♠ | |
Pas | 1NT | Pas | 4♠ |
H.Pas |
Atak: ♥A
Batı eli aldıktan sonra ♥R ve Kör devam ettiğinde, Damınız 3.cü löveyi alır. 3 el aldınız. Şimdi 4.cü el nereden gelecek?
Bildiklerinize bakalım. Deklaran da en az 6 parça Pik var ve açara yakın puanı var. Görünmeyen onörler ♠AR ve ♦A. Bunlardan herhangi birinin ortakta olma ihtimali çok düşük. Bu dağılıma göre (6 Pik ve 3 Kör) deklaranın elinde toplam 4 parça minör renk olabilir ki, As ve Rualar rakipte olduğu sürece, buradan el alamazsınız. Bu durumda tek şansınız kozdan bir el alabilmektir. Bu da ancak, ortak çakarak Pik Damını çıkartabilirse mümkün. Bunun için elinizdeki son Körü oynarsınız, dikkatli bir ortak buna çakar ve yerden mecburen Dam konur. Artık Pikten bir el daha alabileceksiniz.
Örnek 4
Kimse Zonda Değil
____________Kuzey:
____________♠ D72
____________♥ DV2
____________♦ RDVT5
____________♣ 75
Batı: (Siz) Doğu:
♠ VT98 ♠ 654
♥ A63 ♥ 9854
♦ 43 ♦ 986
♣ ADT2 ♣ R43
____________Güney:
____________♠ AR3
____________♥ RT7
____________♦ A72
____________♣ V986
Batı | Kuzey | Doğu | Güney |
Pas | 1NT | ||
Pas | 3NT | H.Pas |
Atak: ♠V
Yerden ♠2, Doğundan ♠4 konduğunda, deklaran elden Rua ile alır. İkinci el elden, ♥7 oynar. Ne biliyorsunuz?
♦A deklaranda olmalı. Aksi taktirde yerin Karolarını sağlamak için, Köre değil Karoya girmeli idi. Elinizdeki ve yerdeki puanların toplamı 22. Deklaranda minimum 15 olsa, ortağınıza sadece maksimum 3 puan kalıyor. Demek ki, Doğuda As olamaz. ♥R ortakta olabilir mi? Evet olabilir. Ama ortak eli alıp hemen Trefl dönse bile 2 Kör ve 2 Trefl lövesinde kalacaksınız.
Peki ya ♣R ortakta ise! O zaman Treflden 4 el alabilirsiniz. Bu yüzden ♥A ile eli alıp küçük Trefl oynarsınız. Ortağınız da dikkatli biri ise, ilk atağınız olan Piki değil Trefli döner ve kontratı batırırsınız.