Site icon Halim Hanyaloğlu

HH08 Cevaplar

Soru 1

Doğru Cevap: 2

Deklarasyon sırasında Kuzeyin 4NT ile key card sorusuna, 2 KC + Koz Damı cevabı verdiğinden, Karo As, Pik Rua ve Damın deklaranda olduğunu biliyorsunuz.

Ellerin dağılımı şöyle idi;

Atağı yerden alan deklaran, hemen kozları bitirip, elden yere doğru küçük Kör oynar. Şimdi Kör Ası koyarsanız, deklaran hem yerden Rua ile alacak hem de eldeki Dama yerden Karo kaçabilecek ve kontratı yapabilecektir. Ama Ası koymazsanız, yerin Ruası yine eli kazanmakla birlikte, artık deklaranın kontratı yapabilmesi için ya Kör Asın sadece iki parça olması ya da Karo empasının tutması gerekmektedir. Her ikisi de olmayacağından, bu durumda kontrat batar.

 

+++

 

Soru 2

Doğru Cevap: ♠5

Önce şu sorunun cevabını aramalısınız. “Deklaran As elinde iken böyle riskli bir oyun oynayabilir mi? Çok zor!”. Şimdi de şu soruyu sorun, “Peki deklaranın elinde 4 parça Pik olup, kontratı yapabilmek için son löveyi buradan sağlamaya çalışıyor olabilir mi?”. Evet olabilir.

Bu yüzden Damı koymamalısınız ki, ortağınız As ile alıp son kozu dönebilsin. Böylece yerden Pike iki kez çakamayacak ve kontrat batacaktır. Halbuki Dam oynasa idiniz, deklaran ilk el aldığında Pik oynayıp yerden çakacak ve ortağın Ası düşmüş olacaktı.

Ellerin dağılımı şöyle idi;

 

+++

 

Soru 3

Doğru Cevap: R

Eğer Kör As deklaranda ise ve Ruayı koymazsanız, Körden el alamayacaksınız. Ama bu çok dar görüşlülük olurdu. Çünkü Kör As ortağınızda değil ise, kontratın batarı yoktur. Eğer deklaran elinden üçüncü Körü sağlayabilirse, yerden Karo kaçacak ve Karo empası yapmasına gerek kalmayacak! Bu yüzden küçük oynamalısınız. Ortak Ası ile yerin Damını ezer. Artık yerden kağıt kaçma imkanı kalmamıştır ve tek çare 3.cü Köre yerden çakıp Karo empası denemektir ki, bu da başarısızlığa uğrar.

Ellerin dağılımı şöyle idi;

 

+++

 

Soru 4

Doğru Cevap: ♠A ve Kör ile devam etmek

İlk akla gelen, ileride Körlerden yararlanabilmek adına Pik Asını antre olarak saklamak ve Pik Ruayı ortakta beklemek olabilir. Ama bu hata olur! Çünkü rakibin, bu durumda 2 Kör, 5 Trefl ve 2 Karo (muhtemel empas ile) eli hazır olurdu.

Halbuki Pik Rua değil de Trefl As ortakta ise, durum farklı olacak. İlk tur Kör oyunundan V nin Güneyin elinde olduğu anlaşılıyor. Zira Doğu hiç bir zaman V9x den 9 koymaz! Öyle ise hemen Kör Asını düşürüp, daha sonra ortağa eli geçirebilmek lazım.

Pik As ile alıp Kör oynarsınız.

Ellerin dağılımı şöyle idi;

 

+++

 

Soru 5

Doğru Cevap: R

Önce küçük koymanın ne zaman doğru olduğuna bakalım;

i) Eğer ortakta Dam tek parça ise. Bu durumda deklaranda 6 Pik ve 4 Karo var demek olur ki, kontrat batırılamaz. En iyi ihtimalle Kör, Karo ve Treflden birer alınabilir.

ii) Eğer deklaranın elinde Karo tek ise. Bu durumda eli 6313 dağılım var demektir ve kontratı batırmak çok zor olurdu. Ayrıca kozları toplamadan, elindeki kayıp Trefli yere çaktırmaya oynaması daha doğru olurdu.

Bu iki ihtimalin olma olasılığı çok düşük görünmekte. Bu yüzden, deklaranın empasını engellemek adına büyük koymalısınız. Küçük oynarsanız, yerin 4 Karosu da iş yapacak. Deklaranda 6322 dağılıma oynarsınız.

Ellerin dağılımı şöyle idi;

Karo Rua oynayınca, deklaran 2 Kör, 1 Karo ve 1 Trefl vermekten kurtulamaz. Hele de deklaran yanılıp sizde RDx olduğunu düşünüp, ilk tur boşlayıp, ikinci tur empas denerse 2 batar!

 

+++

 

Referanslar:

01 İkinci Elin Oyunu 1

02 İkinci Elin Oyunu 2

 

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla