Site icon Halim Hanyaloğlu

05 Bilgiyi Toplama ve Kullanma

Dağıtan: Batı

Zon: KG

Kuzey
AD
A63
ADVT5
653
 

 

Güney
984
R52
87643
RD

 

Batı Kuzey Doğu Güney
Pas 1 Pas 1NT
2♠ 3NT H.Pas

Atak: D

 

Hem Kuzeyin hem de Güneyin deklarasyon sırasında farklı seçenekleri vardı. Güney!in 1NT ile 2 deklare seçenekleri vardı. Güney Sanzatu deklare etmek için çok acele etmemeli idi. Bir çok oyuncu minörde destek vermek yerine Sanzatu deklare etmeyi tercih eder. Ancak buradaki problem Kuzeyde hangi Pikler olursa olsun, kontrat Pik atağına sıkıntıya girecektir. Halbuki NT deklaresini Kuzey yaparsa, atak ona doğru yapılacağı için kontratı yapmak daha kolay olur.

Kuzeyde açışı 1NT yapsa (15-17) daha iyi olurdu. Ancak Karo rengindeki kuvvetli onörlerine bakarak elini 17 puanın üstünde değerlendirmiştir. Bu da geçerli bir görüştür.

Atağa doğu 8 ile “devam et sinyali” verir. Güney elden Rua ile alır. Siz deklaranın yerinde olsanız nasıl oynarsınız?

Güney önce Karo oynar, Batıdan Rua gelir. İki tur daha Karo oynayıp elde kalır ve Pik empasını dener. Empas tutmaz. ♠R ile alan Doğu bir Pik daha oynar. Artık deklaran 8 elden fazla alamaz!

 

 

+++

 

Deklaran oyunun kontrolunu kaybetti. İlk tur tek R gelince, Trefl Asını çıkarmaya oynamalı idi. Batı bu löveyi Asla almalıdır. Doğu ♣T verir. Bu aşamada Batı, deklaranın 1Pik, 2 Kör ve 5 Karo alabileceğini görmektedir. Bu yüzden ♣V oynar. Ancak Damda deklarandadır.

Şimdi deklaranın 9 eli hazırdır. Acaba fazla bir el almak için, Pikten empası denemeli midir?

Karar verme zamanı

Eğer Güney deklarasyona ve çıkan kağıtlara dikkat etti ise, bu empası yapmaması gerekir! Batıdan çıkan onörler, D V R ♣A ♣V. Eğer ♠R da elinde olsa idi, oyunu 1♠ açardı.

Dağılım şöyle idi;

 

Kuzey
AD
A63
ADVT5
653
Batı
VT7652
DV9
R
AV2
Doğu
R3
T874
92
T9874
Güney
984
R52
87643
RD

 

Batının elini inceleyelim;

VT7652
DV9
R
AV2

Kör mü atak etmek daha doğru, Pik mi? 4 eli de görünce cevabı vermek kolay! Pik atak etse idi kontrat batacaktı. Ama Doğunun Ruasının yerini, Kör Ruası ile değiştirirsek, kontratı batıracak atak şimdi olduğu gibi Kör atağı olacaktı.

Siz tavsiyem, kendinize dürüst olun. Bilgi yokken ihtimalleri değerlendirmeye çalışın. Açık görüşlü olun ve kalıplar ile düşünmeyin. Bazı rakipler size şöyle bir şey, “…. Ası çıksaydın, size iki el çaka verecektim. Kontrat batardı.” diyeceklerdir.

Bu çok moral bozucu bir çeşit otopsidir. Bu tür düşüncelere kapılmayın. Rakibin moralinizi bozmasına izin vermeyin. Uzun vadede hem daha iyi oyuncu olursunuz, hem de ortağınızı daha çok memnun edersiniz.

 

Mike Lawrence

 

Exit mobile version
Araç çubuğuna atla