Facilitator

Merhabalar.

Bu sayfaya geldiğinize göre, paylaşmayı düşündüğüm konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı istediğinizi düşünüyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, “Facilitator” kelimesinin Türkçe de tam bire bir karşılığı olduğunu düşünmüyorum. Herhalde en yakın anlamı “öğrenmeyi kolaylaştıran”, “aktaran” olabilir. Amacım da bir şeyler öğreten hoca olmak değil, bildiklerini paylaşan, Türk Briç camiasına katkı yapan biri olmak.

İlk olarak çok kısa özgeçmişim ve briç ile ilgimden bahsetmek istiyorum. İTÜ de Makine Mühendisliği ve BÜ de İşletme Yüksek Lisansı okuduktan sonra 5 yıl gemi bakım, onarım gibi teknik ağırlıklı işlerde, daha sonra konteyner imalatı, ihracatı ve muhtelif ithalat konularında, dış ticaret alanında 10 yıla yakın çalıştım. Son 2 yılında genel müdürlük yaptım. Daha sonra da, hem kurumlara hem de bireylere yönelik, 22 yıl danışmanlık, koçluk, eğitim, simülasyonlar, hazırlama ve verme şeklinde iş hayatım oldu.

Kağıt oyunlarına ilgim ilkokul çağlarında başladı. Briç ile üniversiteye girdiğimde tanıştım. 1975 den 1995 e kadar hemen her hafta arkadaşlar ile aramızda oynama, üniversitelerde düzenlenen turnuvalara katılma imkanımız oldu. Ancak iş ve aile ilişkileri yoğunluğundan ötürü 2017 yılına kadar ara vermek durumunda kaldım. Emekli olduktan sonra eski hobime yeniden merak sardım. Şunu gördüm ki, bu geçen zamanda deklereler tamamen şekil değiştirmiş. Eskiden kuvvetli kabul edilen konuşmalar zayıf, zayıf kabul edilenler kuvvetli olarak kabul edilmeye başlanmış. Bu yüzden bir briç kulübünde hocalardan eğitim almam gerektiğine karar verdim. Derslere katıldığımda Nisan sonu idi ve haftada iki gün 2 saat olan dersler bir ay sonra sona erdi. Ne kazandın diye soruyorsanız, hocalardan hemen hemen hiç bir şey kazanamadım. Sadece titizlikle ders notları tutan bir arkadaşımdan notların fotoğrafını çekme imkanı buldum. Bunları tekrar derleyip çalıştıktan sonra “Two Over One” sistemi hakkında fikir sahibi olabildim.

22 yıl yetişkin eğitimi ile uğraşmış biri olarak, konunun profesyonelleri tarafından verilen, bundan daha amatörce yapılan eğitim görmediğimi söyleyebilirim. Bir sayfa bile yazılı dökümanı bulunmayan, ders programı belirlenmemiş, o gün şansına ne çıkarsa tarzı dersler ve hep deklerasyon ağırlıklı konular var idi. Benim için sosyal açıdan hoşça vakit geçirilen, ama gelişim açısından çok zayıf olan bir deneyim oldu. Bir kaç ay sonra daha önce hiç bir tecrübem olmamasına rağmen “Briç” üzerine bir blog hazırlamaya karar verdim. Çünkü ben kendi aradıklarımı bulabileceğim Türkçe bir Briç blogu bulamamıştım. Dedim ki, belki benim gibi ihtiyacı olan başka briç severler de vardır. Baştan kendime bir misyon ve vizyon belirledim. Misyonum “Türk briç severlerine katkıda bulunmak”, vizyonum ise kalıcı bir blog yaratmaktı yani “burada paylaştıklarım bugün de geçerli, 20 yıl önce de geçerli idi, 20 yıl sonra da geçerli olacak”. Bu yüzden deklerasyon konularından uzak durdum. Sadece yer oyunu ve defans oyunu üzerine odaklandım. Ancak tercüme ettiğim yazı dizisi içinde geçiyor ise, mecburen deklerasyon konularına da değindim. Şu anda içinde bulunduğunuz blogda, üç yılda 500 ün üzerinde yazılar, makaleler, testler, dersler vb yayımları yaptım. Çok şükür ki, yer ve defans oyunlarında hemen hiç bir yenilik olmuyor. Ama deklere konusu daha çok değişir düşüncesindeyim. Çünkü yeni bir deklere şekli keşfetmek, keşfedene  3/5 yıl ekmek yediriyor. Taa ki, herkes öğrenip, buna karşı tedbirler geliştirene kadar. Yeni sisteminiz hakkında masada istediğiniz kadar alert edin, harika açıklamalarda bulunun, rakipleriniz ne yaptığınızı anlayabilecek ama aralarında hazırlıklı olmadıklarından size doğru müdahalelerde bulunmakta zorlanacaktır. Bu tür oyuncularla turnuvalarda sıklıkla karşılaşıyor olabilirsiniz. Acaba bu satırları okuyan kaç kişi, ben ortağımla şu aşağıda ki, Türkiye’de çok az oynanan Briç sistemlerinin hepsine karşı hazırız diyebilir? Acol, Polish Club, Nordisk, NBB Hoog vb (merak edenler için wikipedia bir liste hazırlamış. Herhalde 80 den fazla sistem var.)

Şimdi geleyim esas konu olan ders paylaşımlarına. Neden böyle bir çabaya soyundum? Benden çok daha bilgili, tecrübeli, başarılı briç profesyonelleri varken niçin diyor olabilirsiniz. En azından kendi katıldığım eğitimden gördüm ki, ders verenler ders alanların ihtiyacına değil, kendi ihtiyaçlarına odaklanıyorlar. Maalesef bir konuyu çok iyi bilmek ile, birilerine öğretmek/yetiştirmek aynı anlama gelmiyor. Halbuki çağlar boyu belirli bir alanda başarı, ister bilim, ister sanat, ister zanaat, ister spor, ister felsefe vs olsun hoca/talebe, usta/çırak ilişkisi sayesinde sürebilmiştir. Briç kulüplerinde verilen eğitimde, briç adına yanlış bir şey öğretilmiyor. Öğrencinin seviyesine göre deklerelerin incelikleri aktarılıyor. Evet yanlış bir şey paylaşılmıyor ama paylaşılmayan gizli bir ajanda daha var! Şu paylaşılmıyor; “Bizim eğitimin amacı size briç oyununu öğretmektir. Ama sizi bu konuda usta oyuncu yapmak değildir. Yani masaya oturup oyun oynayabilecek seviyeye gelirsiniz, ancak bizim vazifemiz burada biter. Gerisi sizin ilgi, beceri ve çabanıza kalmış!”. Ben bu durumu şuna benzetiyorum. Bir çalgı aleti çalmak için kursa gidiyorsunuz. Size nota okuma ve çalgı aletindeki notaların yeri gösteriliyor. Ama iş aleti ustaca çalmaya gelince, konsere çık (turnuvaya katıl) orada kendi kendine öğrenirsin yapılıyor. Ayrıca bana göre sınıfta paylaşılmayan bir konu daha var. Öğretilen deklere sistemlerinin dayandığı bir varsayım var. “Bu puan ile, şu dağılım ile şu seviyede oyun oynayın” denirken, altta yatan varsayım sizin mükemmel yer oyunu oynayan ve rakiplerinizin de mükemmel defans oyunu oynayan oyuncular olduğu! Halbuki usta oyuncular, bunu daha zayıf rakiplerine karşı avantaj olarak kullanmakta. Bir çok yeni oyuncu masada aldığı sonuca şaşırmakta. “Halbuki bizde zon puanı vardı yapamadık” ya da “Puanlar yarı yarıya idi, rakipler nasıl bu zonu yaptı!”.

Maalesef briç dersi alan arkadaşlarımda şunu gözlemledim ki, bir noktada eğitim kesilince herkes kendine göre bazı doğrular ve alışkanlıklar ediniyor. Yıllar içinde bu alışkanlıklar artık kemikleşiyor ve bunları kırmak çok ama çok zor oluyor! Ben arkadaşlarımı, atak yaparken, sinyal kullanırken, part skora karşı yapılan ile, şlem, grand şleme karşı yapılanın aynı olamayacağına dair ikna etmekte bile zorlanıyorum. Kendimden bir örnek vereyim, masada bana sinyal, defos vb sisteminiz ne diye sorulduğunda, Klasik sinyal, büyük ister, çift, tek, defos vs diye bilgi veririm, ama hiç kimseden duymadığım bir ek açıklama daha yaparım. Oyunun ikinci yarısı ve şleme karşı bizim sinyal sistemi kapalıdır. “Bir zahmet ortak kafasını çalıştırıp çözsün olayı” derim. Yani ortaktan çok rakibe faydalı olacak sinyali kullanmak anlamlı değildir.

Eğer benim Briç derslerine yaklaşımım aklınıza yatıyorsa, siz de benzer sıkıntılar yaşamışsanız, program hakkında daha fazla bilgi aktarabilirim. Bu programı 2020 yılının son 6 ayında arkadaşlarım ile yaptım. Oldukça olumlu tepkiler aldım ve arada programı daha da geliştirdim. Boş zamanlarımda, ders konularına daha da fazla örnekler katıyorum. İki ana başlığımız var: “Defans Oyunu” ve “Yer Oyunu”. Konular da , temel, orta ve ileri seviye olarak ayrılmış durumda. Dersler BBO üzerinden haftada 2 saat şeklinde oluyor. 6 ay sürüyor. Ders aktarımı sırasında bilgi paylaşımı, örnek soru ve cevapları ve anketler var. Dersten sonra, blog üzerinden soruları kendi başınıza tekrar çözme, hem de cevapları ve konu hakkında kısa bilgileri alma imkanı oluyor. Ayrıca sorudaki oyunun tamamını BBO üzerinden tekrar oynamak isteyenler için linkler paylaşılıyor. Daha önce uyguladığım programı aşağıda paylaşıyorum.

Program

Hafta Konu Seviye Konu No Konu Açıklamaları Sorular
1 Defans Temel 1 Koz Kontratlarına Ataklar Sorular 1
2 Defans Temel 2 Sanzatu Kontratlarına Ataklar Sorular 2
3 Defans Temel 3 Standart Defans Oyunları Sorular 3
4 Defans Temel 4 Aktif – Pasif Defans Sorular 4
5 Defans Temel 5 2. ve 3. Oyuncunun Farklı Oyunları Sorular 5
6 Defans Temel 6 Sinyaller Sorular 6
7 Defans Temel 7 Defos Sorular 7
8 Yer Temel 1 Koz Oyununu Planlama Sorular 1
Yer Temel 2 Empas Yapmayı Planlama Sorular 2
9 Yer Temel 3 Kayıpları Kaçmayı Planlama Sorular 3
Yer Temel 4 Kayıplara Çakmayı Planlama Sorular 4
10 Yer Temel 5 Koz Oyununda Bir Rengi Sağlama Sorular 5
Yer Temel 6 Kozları Çekmeyi Planlama Sorular 6
11 Yer Temel 7 Sanzatu Kontratlarında Planlama Sorular 7
Yer Temel 8 Sanzatu Oyununda Bağışlama Sorular 8
Yer Temel 9 Sanzatu Oyununda Bir Rengi Sağlama Sorular 9
Yer Temel 10 Sanzatu Oyununda Kontrol Sorular 10
12 Düşünme 1 Oyundan çıkarımlar Çıkarımlar01
Defans Orta 8 Defansta Saymak Sorular 8
13 Düşünme 2 Oyundan çıkarımlar Çıkarımlar02
Defans Orta 9 Koz Kontrolü Sorular 9
14 Düşünme 3 Deklarasyondan çıkarımlar Çıkarımlar03
Defans Orta 10 Koz Promosyonu Sorular 10
15 Düşünme 4 Dağılımı sayma – Majör açışları Çıkarımlar04
Defans Orta 11 Geçişler Sorular 11
16 Düşünme 5 Dağılımı sayma – NT ve Minör açışları Çıkarımlar05
Defans Orta 12 Boşlama Sorular 12
17 Düşünme 6 Dağılımı sayma – Cevapçı Deklaran olduğunda Çıkarımlar06
Defans Orta 13 Deblokaj Sorular 13
18 Düşünme 7 Dağılımı sayma – Baraj Konuşmaları ve İlk Atak Çıkarımlar07
Yer Orta 11 Diğer Empas Teknikleri Sorular 11
19 Düşünme 8 Löveleri Sayma 1-2 Çıkarımlar08
Yer Orta 12 Eller Arası Geçişi Planlama Sorular 12
20 Düşünme 9 Löveleri Sayma 3 Çıkarımlar09
Yer Orta 13 Kozların Tamamını Çekmeden Koz Toplamayı Planlama Sorular 13
21 Düşünme 10 Löveleri Sayma 4-5-6-7-8 Çıkarımlar10
Yer Orta 14 Tehlikeli Eli Uzak Tutmak Sorular 14
22 Düşünme 11 Löveleri Sayma 9-10-11 Çıkarımlar11
Defans İleri 14 Yardımlaşma Sorular 14
23 Düşünme 12 Puanları Sayma 1-2 Çıkarımlar12
Defans İleri 15 Deklaranı Yanıltma Sorular 15
24 Düşünme 13 Puanları Sayma 3-4 Çıkarımlar13
Yer İleri 15 Çifte Şans Yaratma Sorular 15
25 Düşünme 14 Puanları Sayma 5-6 Çıkarımlar14
Yer İleri 16 Diğer Bağışlama Teknikleri Sorular 16
26 Düşünme 15 Konu Örnekleri Çıkarımlar15
Yer İleri 17 Oyunda Saymak Sorular 17
27 Yer İleri 18 Oyun Sonu (Yatırma – Eliminasyon) Sorular 18
28 Defans İleri 16 Oyun Sonuna Karşı Tedbirler Sorular 16

Derslerde kullandığım örneklerin kaynakçalarını da paylaşmak isterim;

Defans Oyunu

 

 

 

 

 

 

Yer Oyunu

 

 

 

 

 

 

Düşünmeyi Öğrenme (Çıkarımlar)

 

 

 

 

 

 

Toplam Löve Kuralı

 

 

 

 

 

 

Squiz

 

 

 

 

 

 

Program kimlere hitap ediyor?

Bana göre, bu program özellikle bir kaç yıllık briçciler için mükemmel bir fırsat. 3/5 yıllık oyuncuların da kazanacağı çok şey var. Tecrübe arttıkça programın katkısı daha çok bilgileri hatırlatma ya da pekiştirme şeklinde olmakta. Çok tecrübeli oyuncular içinse, ancak belki ileri seviyedeki dersler katkıda bulunabilir.

Katılım şartları

Dersler Cumartesi günleri 10:00 – 12:00 arasında olacak. Derse giriş sadece kayıtlı kişiler için olacak. Ders devam ederken geç kalanlar için giriş yapma imkanı olamayacaktır.

Dersler birbirinin üstüne eklenerek ilerlendiğinden, dersi kaçırmamanızı, kaçıranların ise ders notlarını çalışmalarını öneririm.

Programa katılımcı sayısını 25 kişi ile sınırlama arzusundayım.

Programın bedeli (Derneğe bağış)

Atabriç üyeleri için 120 TL.

Atabriç misafir üyeleri için 300 TL

 

 

Halim Hanyaloğlu
%d blogcu bunu beğendi: