Squiz Tekniği 1

Squiz oyun tekniğini hemen hemen tüm briç oyuncuları duymuştur. Ama bir çok oyuncu için, “squiz” şansa kalmış bir durumdan öteye gitmez. Halbuki, bu oyun tekniğini başarı ile uygulayabilmek için, squizin teşhisini, öğelerini, hazırlanışını ve işleyişini iyi bilmek gerekir.

Bazı oyuncular, bu tekniğin defans oyuncularını sıkıştırarak hatalı bir kart kaçmaları sonucu ek bir löve sağlamak olduğunu sanırlar ki bu tamamen yanlıştır. Evet defans üzerinde baskı uygulayınca, yanlış bir kağıt kaçmaları mümkündür. Ama eğer doğru bir “squiz tekniği” uyguluyorsak, defans ne kadar usta da olsa, ne kadar başına geleceği de biliyor olsa, squizden kurtulamaz!

Son oyunlarının en gösterişlisi olmasına rağmen, usta olmayan oyuncular için zor bir yol olarak görülür. Muhtemelen bunun nedeni, bu durumu hazırlayabilmek için bilinçli bir yol izleme gerektiğidir. Kanımca, o kadar yaygın kullanılmamasının bir nedeni de, uygun pozisyonu hazırlayabilmek için ellerde kontrollerin çok olması gerekliliğidir. Ayrıca eller ne kadar dengesiz ise, squiz pozisyonu hazırlamak için o kadar uygun demektir! Bu yüzden de çoğunlukla squiz ihtiyacı yüksek seviyeli kontratlarda ortaya çıkar. Ancak bazen defansın yanlış oyunu ile de, daha düşük seviyedeki kontratlarda da bu tekniği kullanma imkanı ortaya çıkar.

Bu blogda 2 bölüm halinde yayınlanacak olan squiz tekniği, bu konuda üstat kabul edilen Bertrand Romanet’in 350 sayfalık kitabından alınan kısa notlar halinde olacaktır. Briç teorisyenleri düzinelerce squiz çeşidi olduğunu iddia etmektedir. Burada, uygulamada en sık karşılaşılan 12 farklı squiz modelinden bahsedilecektir.

(I) Basit Squiz (Tek tarafa sıkıştıran)

  • Tam Pozisyon
  • Eksik Pozisyon
  • Sol Pozisyon
  • Gidiş Dönüş Pozisyonu
  • Çapraz Pozisyon

(II) Çifte Squiz (İki tarafı birden sıkıştıran)

  • Dengeli Pozisyon
  • Bağımsız Pozisyon
  • Çifte Gidiş Dönüş Pozisyonu
  • Sol Çapraz Pozisyon
  • Sağ Çapraz Pozisyon
  • Büyük Gidiş Dönüş
  • Büyük Çapraz

Bunları yeterli bulmayanlara, ayrıca “kozlu squiz” tekniklerini de araştırmalarını öneririm.

(I) Basit Squiz

Sadece bir defans oyuncusuna karşı uygulanır.

Squiz için hazırlık aşamaları;

  1. Teşhis
  2. Squiz kağıdının saptanması
  3. Bağlantı tehdidinin seçimi
  4. Tek kağıt tehditinin seçimi ve yönlendirilmesi
  5. Emniyetli indirgeme

Teşhis

İhtiyaç duyulan ek löveyi sağlamak için, en uygun yöntemin squiz tekniği olduğuna karar vermek. Buna uygun olarak sıkıştırılacak tarafa ve squiz pozisyonuna karar vermek.

Squiz kağıdının seçimi

Squiz kağıdı oynandığında, squiz süreci başlamış olur ve sıkıştırılmak istenen taraf, bu kağıt oynandığında elinden rahatlıkla bir kart defos edemez. Atacağı kağıt sizin tarafa ek bir löve sağlayacaktır.

Bağlantı tehdidinin seçimi

Söz konusu renk, hem el yer arasında bağlantıyı sağlayan hem de rengin uzunluğu sayesinde rakibi tehdit eden rengin kalan küçük kâğıdıdır.

Tek kağıt tehdidinin seçimi ve yönlendirilmesi

Bu kağıt defans oyuncularından birini tehdit etmektedir. Defansta bu kağıttan daha büyük bir kağıt olmasına rağmen, squiz kağıdı oynandığında ellerinden bu kağıdı kaçarlarsa sizin kağıdınız alıcı hale gelecektir.

Yönlendirme, kağıdın hangi defans oyuncusunu tehdit ediyor olduğu anlamındadır.

Emniyetli indirgeme

Squizi uygulayabilmek için bir el hariç tüm alınması gereken eller garanti hale getirilmelidir. “Emniyetli” terimini kullanılmasının nedeni, el rakibe verildiğinde inisiyatif defansa geçeceğinden, sizin arzuladığınız pozisyonu bozucu bir kağıdı oynayabilecek olmasından ötürüdür.

1 Tam (mükemmel) pozisyon

Defans oyuncusu soldaki de olsa, sağdaki de olsa bu pozisyonda sıkışır. Son 3 kağıt ile yapılır.

Squiz kağıdı: ♣7

Bağlantı tehditi: ♠9

Tek kağıt tehditi: V

Squiz kağıdı oynandığında defans oyuncusu ister Batıda ister Doğuda olsun sıkışır. Halbuki yerden işe yaramayan x rahatlıkla kaçılır.

 2 Eksik pozisyon

Sadece soldaki (squiz kağıdından sonra ki) oyuncuya etkilidir. Zira tek tehdit kağıdı bu pozisyonda yerdedir. Yani ne kaçılacağına ancak bir önceki oyuncunun attığı kağıda göre karar verilir. Son 3 kağıt ile yapılır.

Squiz kağıdı: ♣7

Bağlantı tehditi: ♠9

Tek kağıt tehditi: V

 

3 Sol pozisyon

Bir önceki pozisyona benzer ancak tek farkı, bağlantı rengindeki tehdit eldedir. Son 3 kağıt ile yapılır.

Squiz kağıdı: ♣7

Bağlantı tehditi: ♠9

Tek kağıt tehditi: V

Örneğin, Doğuda ♠87 olsa bile squiz çalışacaktır.

 

4 Gidiş Dönüş pozisyonu

Defans oyuncusu soldaki de olsa, sağdaki de olsa bu pozisyonda sıkışır. Bir renkten ele ve yere geçiş kağıtları vardır. Son 4 kağıt ile yapılır.

Squiz kağıdı: ♣7

Bağlantı tehditi: ♠3

Tek kağıt tehditi: V

Squiz kağıdı oynandığında defans oyuncusu ister Batıda ister Doğuda olsun sıkışır. Halbuki yerden işe yaramayan x rahatlıkla kaçılır.

5 Çapraz pozisyon

Defans oyuncusu soldaki de olsa, sağdaki de olsa bu pozisyonda sıkışır. İki renkten ele ve yere karşılıklı geçiş kağıtları vardır. Son 4 kağıt ile yapılır.

Squiz kağıdı: ♣7

Tehditler: ♠2 / 2

Squiz kağıdı oynandığında defans oyuncusu ister Batıda ister Doğuda olsun sıkışır. Halbuki yerden işe yaramayan ♣x rahatlıkla kaçılır.

Squizin Teşhisi ve Hazırlanması

Squize ne zaman ihtiyaç duyarsınız sorusunun cevabı basittir; Squiz genellikle son çare olarak ortaya çıkar. Kötü dağılımlar ya da zorlanmış kontratlar karşısında yardımcı olabilecek bir tekniktir. Squize başvurmadan önce, daha geleneksel olan empas, yatırma, koz çarpışı, kağıt sağlama, kup, eliminasyon vb teknikleri araştırmalı ve bunlar yetersiz kalacak ise squiz kullanılmalıdır.

Squizi uygulayabilmek için, en az iki ayrı renkten tehditlere sahip olmalısınız. Doğal olarak bu kağıtların tehdit olabilmesi için defansta bunlardan büyük kağıtlar olmalıdır. Eller arasında geçişi sağlayacak antreler olmalıdır. Geçiş imkanı, ne kadar çoksa o kadar iyidir. Bazen bağlantı tehdidinin hangisi olacağını, seçenekler arasından belirlemeniz gerekebilir.

Squiz kağıdını belirlemelisiniz. Bu çoğunlukla sağlanmış rengin son metr kağıdı olacaktır.

Squiz pozisyonunu bozmayacak şekilde dışarı vermeniz gereken elleri vermelisiniz. Yani kontrat için gerekli ellerin bir eksiğine indirgemelisiniz.

Squiz ile ilgili bazı ilginç hususlar;

i) Bir çok squiz savunma hatalarından başarılır.

Dengeli dağılımlar, dengesiz dağılımlara göre daha sık gelir. Oyunun başında bir defans oyuncusunun, elindeki değersiz gibi duran 3/4 kağıtlık kağıdın önemini anlaması zordur ve kolaylıkla buradan defos yapabilir.

Bazen de, defansın elindeki onör olmayan kağıtlar tehdit kağıtlarından büyük hale gelebilir. Ama bu olasılığı düşünemeyen defans oyuncusu bundan yararlanamaz ve squize gerek kalmadan rengini kısaltmış olabilir.

ii) Squiz ve empasın sınırları vardır.

Empasın başarı şansı, hiç bir ek bilgi yok ise sadece %50 dir. Çok sık karşılaşılan durum, empas kağıdı ile tehdit kağıdı aynı kağıttır. Bu yüzden, “empasın olduğu yerde squiz biter sözü” fırsattan istifade edilemediği anlamında doğrudur. Empas sadece bir yöne başarılı olur. Halbuki squizde kartlar istediğiniz pozisyonda ise, (yani hem empas yapmak istediğiniz kağıt hem de diğer alıcı kağıt aynı elde ise) başarması garanti bir oyun tarzına gidebilirsiniz.

iii) İndirgeme, kalan ellerden biri hariç hepsine sahip olma durumuna gelme operasyonudur.

Yani rakiplere en tehlikesiz biçimde alacakları elleri vermek gerekir. Doğal bu operasyon sırasında hoşunuza gitmeyecek şu olasılıklar vardır;

. Defansın bir rengi sağlaması

. Defansın bağlantılarınızı ve tehditlerinizi bertaraf etmesi.

iv) Tehditlerin yönlendirmesi ve ayrılması.

Daha önce squiz kağıdını ve bağlantı tehdidini, el ve yerdeki 26 kağıt arasından seçtikten sonra sıra tek kağıt tehdidini belirlemeye gelir. Bu kağıdın özelliği, ya hiç bir girişe imkan olmayan renkten ya da squiz kağıdının yanında yer alan ve yere geçiş imkanı vermeyen renkten olmasıdır.

+++

 

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Halim Hanyaloğlu
%d blogcu bunu beğendi: