1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.
+++
Zia Mahmood (1946 – ) Pakistan. Profesyonel Briç oyuncusu ve TV sunucusu. 1981 yılında Bermuda Bowl da ilk kez Asya dan bir takım ikinci olmayı başardığında, bir gecede şöhret olmuştu.
“Haydi Houdini !..” (1989/1)
Zia Mahmood
[Yer Oyunu Önerisi]
Briç oyuncuları çok sık övgü duymazlar. Kendim için bir övgü duyduğumda en çok gururumu okşayan tabir “Sihirbaz” denmesidir. Aslında “hatasız oyun” veya “bilgisayar gibi kusursuz deklarasyon” yaptı, iltifatları beni pek etkilememektedir. Briç dünyasında “sihir”, sahnede yapılan sihir gibi sadece bir illüzyondur. Aynı sihirbazlık numarasında olduğu gibi, bunu yapmak, izleyenleri şaşırtacak derecede kolaydır. Şimdi sizi sihir dünyasına götüreyim;
Aşağıdaki eller ile Doğuda oturduğunuzu varsayın;
Örnek 1
____________ Kuzey (Yer)
____________ ♦ V2 veya V32
___________________ Doğu (Siz)
___________________ a) ♦ D4
___________________ b) ♦ D54
___________________ c) ♦ D654
Güney Kuzey
1NT 3NT
Yerden ♦V oynandığında ne yaparsınız? Damı koyarım mı diyorsunuz! Doğru. a) ve b) ile her zaman, c) ile çoğunlukla örtmek gerekir.
Örnek 2
____________ Kuzey (Yer)
____________ ♦ D2 veya D32
___________________ Doğu (Siz)
___________________ a) ♦ R4
___________________ b) ♦ R54
___________________ c) ♦ R654
Güney Kuzey
1♥ 4♥
Yerden ♦D oynandığında ne yaparsınız? Ruayı koyarım mı diyorsunuz! Doğru. a) ve b) ile her zaman, c) ile çoğunlukla örtmek gerekir.
Her iki örnekte de doğru defansı yaptınız. Eski deyişe uydunuz! “Onör Suronör”.
Şimdi pozisyonları değiştirelim. Deklaransınız aşağıdaki elleri nasıl oynarsınız?
_____ Yer (I) Yer (II)
_____ ♦ V2 ♦ D32
_____ Deklaran (I) Deklaran (II)
_____ ♦ ART98 ♦ AVT98
En fazla eli alabilmek için yerden onör oynayıp empas denersiniz değil mi? Ancak bir dakika. Nasıl oluyor da aynı oyun tarzı iki farklı el için de doğru olabiliyor?
Örnek 1 de Doğunun elinde Dam varsa her zaman örteceğini gördük. Benzer şekilde örnek 2 de olduğu gibi, elinde varsa Rua ile de Damı örtecektir. Peki eğer Doğu örtmez ise, biz neden hala empas deniyoruz ki? Kartlar “yanlış yerleşmiş” demektir! Size çok basit bir tavsiyem var;
“Bir defans oyuncusu onörü büyütmüyor ise, elinde olmadığı içindir”.
İtirazlar gelmeden hemen diğer tüm şartları da listeleyeyim;
1- Uzun el kapalı (yere açılmayan) tarafta olmalı.
2- Deklarasyon sırasında, deklaranın elinde o rengin uzun olduğu ile ilgili bir bilgi ortaya çıkmamış olmalı.
3- Yerdeki onörler bitişik olmamalı.
4- Eldeki küçük kağıtların sayısı, kötü dağılım halinde bile iki onör harcanmasına rağmen rengi sağlayacak uzunlukta olmalı.
Tecrübeme göre bu oyun tarzının garantisi yoktur, ama masada çoğunlukla doğru karar vermenizi sağlar.
Şimdi gerçek hayattan iki örneğe bakalım;
____________Kuzey:
____________♠ RD32
____________♥ A43
____________♦ V2
____________♣ RV65
____________Güney:
____________♠ A4
____________♥ 652
____________♦ ART986
____________♣ T7
Kontrat: Güneyden 3NT
Atak: ♥7
İki tur boşladıktan sonra üçüncü tur As ile alırsınız ve yerden ♦V oynarsınız. Doğu Damı koysa iş bitecek ama küçük oynuyor. Demek ki Dam Batıda. İki parça olmasına oynamak zorundasınız! As Ruayı oynadığınız da Dam düşer. Seyirciler adeta büyülenmiştir!
____________Kuzey:
____________♠ D2
____________♥ 53
____________♦ T94
____________♣ ART972
____________Güney:
____________♠ AVT
____________♥ R2
____________♦ ARD3
____________♣ D653
Kontrat: Güneyden 6 Trefl
Atak: ♣4
Nasıl oynarsınız? Briç uzmanlarına sorulduğunda çoğunluk, istatistiki olasılık hesaplarına göre şu yöntemi önermişlerdir;
Dışarıdaki kozlar bitirilip, Karo onörlerin oynanır. Eğer Karo 3-3 ise, dördüncü Karoya yerden Kör kaçılır. Yere geçilip yerden ele doğru Kör oynanıp Rua kaçırılmaya çalışılır. Rua Asa ezilir ise, son şans Pik empası denenir. Önerilen yöntem fena değil, değil mi? Ancak tüm zamanların en ünlü illüzyonisti, büyük sihirbaz Houdini aynı fikirde değil!
Houdini’ye göre doğru oyun, ilk eli yerden alıp ♠D oynamaktır. Doğuda oturan günümüzün hiç bir briç oyuncusu elinde Rua varken koymamazlık edemez. Zira deklaranda AV2 de olabilir. Ancak Doğu küçük oynar. Houdini Ruanın Batıda olduğunu anlar. Eli As ile alır. Dışarıdaki kozları toplar. Karo onörlerine geçer. Karo Dağılımı 3-3 değil ise, aynı uzmanlar gibi bir batacaktır. Ancak, dağılım istediği gibi ise, son Karoya Kör değil Pik kaçar! Daha sonra Batı Ruasına ekspas yapar. Batı Ruayı koyarsa artık yerden çakar ve eldeki ♠T a yerden Kör kaçar. Koymazsa ilk tur Kör kaçar. Sadece Kör Asına bir el verir.
Aynı Houdini gibi, hem Pik hem de Kör empaslarının tutmamasına rağmen Kontratı sihirli bir şekilde başarmış oldunuz. Hem de uzmanların aksi görüşüne rağmen!
+++