Defansta iken, defos yapmak zevksiz bir iş iken, kozlamak gayet keyifli olabilir. Rakip koz kontratı oynarken, elinizdeki kozlar ile bir kaç el almak herhalde çok güzel olurdu. Defansta kozlarken, kozlamanın iyi bir fikir olup olmadığını anlamak için iki kritere bakın;
i) Kozladığınız el bir alıcı mı yoksa kayıp mı? (yani ortağın alacağı eli mi kozluyorsunuz?)
ii) Kozlayarak ekstra bir el alabiliyor musunuz?
Kozlamak için en iyi zaman, kozlamamanız halinde rakibin alacağı eli kozlamaktır. Hele de elinizdeki bu koz, alıcı ya da onörü koruyucu bir kart değil ise!
Önce koz dağılımlarını inceleyerek, kozlamanın faydalı ya da faydasız olduğu durumlara bakalım;
____________♠ T863
♠ D94 ♠ 5
____________♠ ARV72
Böyle bir dağılımda, Doğunun işe yaramaz koz 5lisi ile çakmasında hiç bir sorun yoktur. Ama aynı şeyi Batı için söylemek mümkün değildir. Eğer, Batı küçük koz ile çakacak olur ise, koz Damı savunmasız hale gelecektir ve ekstra el üretilememiş olacaktır. Batının Damı koruyabilmek için, 2 koza ihtiyacı vardır.
____________♠ T863
♠ D94 ♠ R
____________♠ AV752
Böyle bir dağılımda ise, eğer Batı çakma fırsatı bulabilirse ek bir el üretebilecektir. Rua Doğuda olduğu ise, Damı korumak için bir koz yeterli olacaktır!
____________♠ T863
♠ D94 ♠ A2
____________♠ RV75
Yukarıdaki gibi bir dağılım ile, eğer deklaran koz Asını çıkardıktan sonra, empas denerse hala Batı kozdan iki el alabilir. Bir çaka ve bir koz Damı. Ortakta As ile alınca toplam 3 el kozdan gelir. Tabii, deklaranın empas deneyeceği kesin değildir!
Eğer, oyunda üstünüze çakılma ihtimali var ise, kozlama daha tehlikeli bir hale gelir. Eğer üstünüze çakacak olan yer ise daha şanslısınız. Zira yeri gördüğünüz için, çakıp çakmamaya daha doğru karar verebilirsiniz.
Esas tehlike, siz yerin arkasında (deklarandan önce) oturduğunuzda ortaya çıkar. Deklaran yerden çakabileceğiniz bir renk oynar. Siz çakınca da üstünüze çakar! Böyle durumlarda daha da dikkatli oynamak gerekir.
____________♠ D863
♠ V4 ♠ R2
____________♠ AT975
Böyle bir dağılımda Doğu olarak çakarsanız deklaran üstünüze çakar ve kozdan hiç el alamaz hale gelirsiniz. Rua ile çaksanız bile As ile alıp yerdeki Dama doğru oynayarak Valeyi empasa alabilir.
Kuzey deklaran, Güney yerde olsa durum aynıdır. Batı çaktığında Kuzey üstüne çakar ve tüm elleri alabilir. Eğer oynanan kağıt deklaran için kayıp, bir kağıt ise ekstra bir el verdiniz demektir. Ancak, deklaranın alıcı kağıdına bunu yaptıysanız, ne kar ne zarar diye bakabilirsiniz!
____________♠ RV63
♠ D4 ♠ 82
____________♠ AT975
Böyle bir dağılımda, üste çakılma ihtimali var ise, her iki defans oyuncusu da dikkatli olmalıdır. Zira deklaranın kozları nasıl toplamayı düşündüğünü bilmiyorsunuz. Belki de empas deneyecek! Ama defansın bir kozunu üste çakarak alabilirse, dışarıda sadece 3 parça koz kalacağından, empasa gerek kalmayacaktır.
Örnek;
____________Kuzey:
____________♠ DT74
____________♥ VT974
____________♦ R3
____________♣ A5
Batı: Doğu: (Siz)
♠ ♠ A5
♥ ♥ A8532
♦ ♦ 72
♣ ♣ VT63
Güney Kuzey
1♦ 1♥
1♠ 3♠
4♠
Atak: ♥6
Atak kesin tek parçadan olmalı. As ile alırsınız? Nasıl devam edeceksiniz?
Şüphe yok ki, Batıda çakmak için kullanabileceği yedek kozlar olmalı. Yoksa tek parça Körü çıkmazdı. Öte yandan, deklarasyondan, Güneyde 4 parça Pik olduğu anlaşılıyor. Ancak ortağa çakması için Kör oynamak da, pek akıllıca olmayacaktır. İki As ve bir çakaya rağmen, kontratı batırabilmek için dördüncü ele ihtiyacınız var. Eğer ortakta, Pik Rua ya da Karo As yoksa Treflde bir şeyler olmalıdır. Hem Trefl Rua hem de Trefl Dam deklaranda olamaz. Ortağa çaktırmak için aceleye gerek yok. Koz As ile eli alınca da çaktırabilirsiniz. Şimdi Trefl oynarsınız. Eğer Batı Trefl oynamak zorunda kalırsa deklaran elindeki Dama çeker. Bu yüzden Kör değil Trefl ile devam etmek ♣V oynamak doğru olacaktır.
Ellerin dağılımı;
____________Kuzey:
____________♠ DT74
____________♥ VT974
____________♦ R3
____________♣ A5
Batı: Doğu:
♠ 862 ♠ A5
♥ 6 ♥ A8532
♦ DT86 ♦ 72
♣ R9742 ♣ VT63
____________Güney:
____________♠ RV93
____________♥ RD
____________♦ AV954
____________♣ D8
Siz Trefle girince kontratın çıkarı kalmaz.
Örnek;
____________Kuzey:
____________♠ V65
____________♥ RT72
____________♦ 4
____________♣ A7653
Batı: Doğu: (Siz)
♠ ♠ A2
♥ ♥ V53
♦ ♦ 9762
♣ ♣ T842
Güney Batı Kuzey Doğu
1♦ 1♠ Dbl Pas
3♥ Pas 4♥
Atak: ♠7
Atağı As ile alırsınız. Güneyden 9lu gelir. ♠2 oynarsınız, deklaran ♠D ve Batı Rua ile eli alıp, ♣D döner. Yerden As ile alan deklaran, yerden son Piki oynar. Çakacak mısınız? Ortak ikinci Piki aldıktan sonra Pike devam etmedi ve başka renge döndü. Demek ki, ortağın rengi 6 parça imiş ve deklaranın üstünüze çakacağını biliyormuş. Şimdi aynı oyunu deklaran oynuyor. Bu da bunun teyidi demek! Şimdi çakmanızın riskini görebiliyor musunuz?
Tüm dağılıma bakın;
____________Kuzey:
____________♠ V65
____________♥ RT72
____________♦ 4
____________♣ A7653
Batı: Doğu:
♠ RT8743 ♠ A2
♥ D8 ♥ V53
♦ A53 ♦ 9762
♣ DV ♣ T842
____________Güney:
____________♠ D9
____________♥ A964
____________♦ RDVT8
____________♣ R9
Ne kadar yüksek çakarsanız çakın, deklaran üstünüze çıkar ve kalan kozları kolayca toplar. Ama siz çakmazsanız, deklaran hem bir koz hem de Karo Asına el verecektir. Koz Ası Batıda olsaydı bile, çakmamak akıllıca olacaktı.
Piklere dikkat ederseniz, 3.cü tur yerin Pik Valesi alıcıdır. Ama yukarıdaki dağılım ile deklaranın elinden kaçabileceği kayıp bir kağıdı yoktur!
Eli biraz değiştirelim ve Batının Pik Ruası ile el aldığında, üçüncü tur Pik oynamasının doğru olduğu duruma bakalım;
____________Kuzey:
____________♠ V65
____________♥ RT72
____________♦ 4
____________♣ A7653
Batı: Doğu:
♠ RT8743 ♠ A2
♥ 98 ♥ V53
♦ A93 ♦ 9762
♣ RV ♣ T842
____________Güney:
____________♠ D9
____________♥ AD64
____________♦ RDVT5
____________♣ D9
Şimdi Batı üçüncü Piki çakmanız için oynamalıdır! Böylece, siz çakınca deklaran Pik Valesine elindeki kayıp Trefli kaçamayacaktır.
Bir önceki oyunda, hangi kartı defos ettiğinizin önemi yoktu. Sadece çakmamanız önemli idi. Ancak bazen defos ettiğiniz kart da önemli olabilir.
____________Kuzey:
____________♠ 87532
____________♥ A7
____________♦ 8732
____________♣ AR
Batı: Doğu: (Siz)
♠ ARVT6 ♠ 94
♥ RT96 ♥ V543
♦ – ♦ A95
♣ T842 ♣ 9765
____________Güney:
____________♠ D
____________♥ D82
____________♦ RDVT64
____________♣ DV3
Kontrat: Güneyden 5 Karo
Batı iki tur Pik As ve Rua çeker. Deklaran ikinci tur Pike çakar. Deklaran elinden Karo Ruayı çekince, Batı uymaz ve siz As ile alırsınız. Eli aldıktan sonra tekrar küçük koz dönersiniz. Şimdi deklaran eli alır ve yerin, ♥A, ♣A ve ♣R sını tahsil eder. Sıra yerden Pik oynamaya gelir. Ne yapacaksınız?
Bu aşamada çakmak söz konusu olamaz zira, zaten deklaran Piki kozluyor! Belki elinizdeki ♦9 yerin kozunu ezmeye yarar. Acaba yerden hangi kağıdı çakmayı planlıyor dersiniz? Cevap Kör olmalı. Deklaranın oynayış biçimi Kör Ruanın ortağınızda olduğuna işaret ediyor. Deklaranın planı yerdeki son Körü Trefle kaçmak ve ardından Körü kozlamak olmalı. Bu yüzden elinizdeki Körleri kısaltmalısınız.
____________Kuzey:
____________♠ 875
____________♥ 7
____________♦ 87
____________♣ –
Batı: Doğu: (Siz)
♠ VT ♠ –
♥ RT ♥ V54
♦ – ♦ 9
♣ T8 ♣ 97
____________Güney:
____________♠ –
____________♥ D8
____________♦ VT6
____________♣ D
Şimdi yerden Pik oynayınca, elinizden Kör defos edersiniz. Deklaran çakarak alır ve Trefl Dam oynar. Buna da yerden son Körünü atar. Kör oynayıp yerden çakar. Ele gelebilmek için bir tur daha Pik çakmak zorundadır. Şimdi siz buna da elinizdeki son Körü atarsınız. Artık deklaran elden kayıp Körünü oynadığında, yerin kozunun üstüne çakabilecek duruma geldiniz.
Ne zaman, “alıcı olabilecek bir koz” ile çakmalısınız sorusunun cevabı; Hemen kontratı batırıcı hamleyi yapabilmek için ya da yerin uzun rengini kesebilmek için olmalıdır.
____________Kuzey:
____________♠ T5
____________♥ V82
____________♦ AR6
____________♣ AV952
Batı:
♠ D83
♥ AT96
♦ VT82
♣ T7
Kontrat: Güneyden 4 Pik
Karo Valeyi atak edersiniz. Deklaran yerden Karo Ası ile eli alır. Koz Ası ile ele geçer ve ♣D oynayıp empas dener. Doğu Rua ile eli alır. Karo Dam oynar Bu eli de deklaran yerden Rua ile alır ve bir kez daha koz oynar. Doğu koza uyar ve elinden koz Ruası ile bu eli de alır. Şimdi Trefl As ile bir kez daha yere geçer. Ardından, ♣V oynar ve deklaran elinden bir Karo defos eder. Şimdi, siz alıcı Pik Damı ile çakacak mısınız?
Evet tabii ki çakmalısınız. Zira bırakırsanız, yerden Trefl oynamaya ve elden kayıp kağıtlarını kaçmaya devam edecek. Ellerin dağılımı şöyle idi;
____________Kuzey:
____________♠ T5
____________♥ V82
____________♦ AR6
____________♣ AV952
Batı: Doğu:
♠ D83 ♠ 76
♥ AT96 ♥ D743
♦ VT82 ♦ D75
♣ T7 ♣ R843
____________Güney:
____________♠ ARV942
____________♥ R5
____________♦ 943
____________♣ D6
Eli alınca tek yapmanız gereken, Kör oynamamak ve deklaranın daha sonra mecburen bu renge girip iki eli size teslim etmesini beklemek!
____________Kuzey:
____________♠ T98
____________♥ ARD96
____________♦ V854
____________♣ D
Batı:
♠ RDV742
♥ V52
♦ AD2
♣ 2
Batı Kuzey Doğu Güney
1♠ 2♥ Pas 3♦
Pas 4♦ Pas 5♦
H.Pas
Pik Rua ile atak edersiniz. Ortak ♠6 verir. Deklaran elden As ile eli alıp, Trefl Ası çeker. Şimdi bir tur daha Trefl oynar. Çakacak mısınız?
Eğer deklaran yere geçip, koz empası deneyecek ise sizin için mahsuru yok! Ama ortağın atağa verdi kağıda göre, deklaranda iki parça Pik var ve bu kayıp kağıdı, Köre atmaya çalışıyor olabilir! Bu durumda en iyi hamle Dam ile çakıp, bir Pik eli daha almak için Damı oynamaktır.
____________Kuzey:
____________♠ T98
____________♥ ARD96
____________♦ V854
____________♣ D
Batı: Doğu:
♠ RDV742 ♠ 63
♥ V52 ♥ T8743
♦ AD2 ♦ –
♣ 2 ♣ RT8764
____________Güney:
____________♠ A5
____________♥ –
____________♦ RT9763
____________♣ AV953
Bu durumda koz Ası da el alacağından kontrat batacaktır.
Julian Pottage
+++