Mike Lawrence Hata Nerede (1)

Oyunu oynarken sadece o eli değil, daha sonraki elleri de önceden düşünmeniz gerekir. Bu seride, elleri ve oyunun nasıl oynandığını söyleyeceğim. Sonunda size, “hatanın nerede yapıldığını ve nasıl farklı oynanabilirdi?” diye soracağım.      Mike Lawrence

1

Dağıtan: Batı

Zon: Kimse

Kuzey
7
ARDV
DT85
A864
 

 

Güney
AV65
7654
RV93
5

 

Batı Kuzey Doğu Güney
Pas 1 Pas 1
Kontr 3 Pas 4
H.Pas

Atak: ♠R

Güneyin kozu çok kötü olmakla birlikte, Karo renginde de ikinci fiti, bir Ası ve singletonu bulunmaktadır. Güney yerdeki kozları gördüğünde rahatlar.

Oyun şöyle oynanır;

Atağı elden As ile alan deklaran, elden 3 kez Trefle çakarsa sadece Karo Asa el vereceğini hesaplar. Bu maksatla önce yerdeki ♣A gider ve ikinci Trefli elden çakmak üzere döner. Yere geçiş için Karo Ası çıkarmak gerektiğini düşünür ve elden 3 oynar. Batı 4, yerden D ve Doğudan A.

Doğu ♠9 oynar. Deklaran buna yerden çakmak zorunda kalır ve artık bu noktadan sonra kontratı çıkaramaz.

Hata nerede yapıldı?

 

+++

 

1

Dağılım şöyle idi;

Kuzey
7
ARDV
DT85
A864
Batı
RDT3
3
7642
RD72
Doğu
9842
T982
A
VT93
Güney
AV65
7654
RV93
5

 

Kozlar 4-1 dağıldığından, deklaranın kozları toplama şansı yoktur. Doğuda tek As olmasından ötürü de Karodan hiç el alma şansı yoktur. Doğu her el tuttuğunda koz onörlerini çıkarmak için, Pik dönecektir. Böylece elindeki T982  alıcı hale gelecektir.

Güneyin hatası ilk eldedir. Atağı almak yerine, ♠R nın almasına müsaade etmeli idi. Böylece artık defans yeri Piki kozlamaya mecbur bırakamayacaktır. Artık deklaran hem Trefllere elden çakıp hem de Karoları sağlayabilecektir.

Defans en iyi hamleleri olan koz oynarsa bile, deklaran 1 Pik, 4 Kör, 3 Karo, 1 Trefl ve 1 Trefl çakası alabilecektir. Defans yanılıp Pike devam ederse bir el daha ekstra da alabilir.

Şimdi şunu düşünün, deklaran baştan 12 el alma şansından vazgeçmeli miydi? Bunu kendinize sorun siz nasıl değerlendirirdiniz durumu. Batının kontru, Kör dağılımının kötü olduğuna işaret etmekte. Bu elde önemli olan Güneyin ilk elden gerekli tedbiri almasıdır.

Oyunu oynamak için tıklayın.

 

+++

 

2

Dağıtan: Batı

Zon: Kimse

Kuzey
V83
AD32
A82
973
 

 

Güney
RT
RVT86
T54
ARV

 

Batı Kuzey Doğu Güney
1♠ Pas Pas 2
Pas 3 Pas 4
H.Pas

Atak: ♣2

Doğu ilk el ♣T koyunca deklaran Vale ile eli alır. Kolay bir el kazandığı için kontratı yapmak adına umutları artar. Son tur yerde kalmak üzere 3 turda kozları  toplar. Batı ikinci tur ♠6 sonra ♠4 defos eder. Güney yerden ♠3 oynar ve elden ♠T koyar. Batı ♠D ile kazanır.

Şimdi top Batıdadır. Eğer Batı siyah renklerden birini oynarsa, sağlanacak 3. Pik sayesinde, eldeki karo kayıplarından birinden kurtulmak mümkün olacaktı. Ama Batı R oynayınca, deklaranın umutları azalır. Belki Batıda iki parçadır diye ilk tur boşlar, ancak öyle değildir.

Defans ikinci tur Karo oynayıp Ası çıkartır. Pik Asını da alınca Karoyu tahsil eder. Böylece 2 Pik ve 2 Karo alarak kontratı batırırlar.

Deklaran nerede hata yaptı?

 

+++

 

 

2

Dağılım şöyle idi;

Kuzey
V83
AD32
A82
973
Batı
AD964
7
RV9
D862
Doğu
752
954
D763
T54
Güney
RT
RVT86
T54
ARV

Belki bazı deklaranlar, Batının Karoya girmesini şanssızlık olarak yorumlarlar. Ama durum öyle değildir! Bir de Batının gözlüğü ile duruma bakalım. Deklaranın Treflden 3, kozdan 5 ve Karodan 1 el alacağı kesinleşmiştir. Muhtemelen ♠R Güneyin elindedir ve bir Pik lövesi daha alırsa 10 ele ulaşacaktır. Bu yüzden en doğru seçimi yapmış ve Karodan iki el almaya çalışmıştır.

Bu kontrat yapılabilir miydi? Bence evet. Eğer ilk eli deklaran ♣V ile değil de, ♣R ile alsa idi muhtemelen. Aynen yine önce kozları toplayıp, Piki oynar ve el Batıda kaldığında, Batının bu noktada seçimi Karo mu olur yoksa ♣V nin ortağında olduğunu sanarak Trefli mi olurdu?

Hata oyunu ikinci el planlamaya başlamakta idi! Bu hatayı yapmayacak oyuncu sayısı azdır.

Oyunu oynamak için tıklayın.

 

+++

 

3

Dağıtan: Güney

Zon: KG

Kuzey
R876
R53
R4
R532
 

 

Güney
AVT9542
2
A2
A84

 

Batı Kuzey Doğu Güney
1♠
3 4 Pas 4NT
Pas 5 (1-4 KC) Pas 6♠
H.Pas

Atak: D

Nasıl oynayacaksınız?

Eğer Batı Kör atak etmemiş olsa, hemen kozları toplayıp elden yere doğru Körü siz oynardınız. Ancak bu atak şu soruyu getiriyor; “Batı AD dan Dam atak etmiş olabilir mi?”. Bu cesaret imkansıza yakın. Demek ki A Doğuda.

Bu durumda kontrat batacak mı? Hayır. Eğer iyi bir planınız olur ise!

 

+++

 

3

Sakın insiyaki oyun olan Rua ile Damı örtmeyin! Eli alan Batı muhtemelen bir tur daha Kör oynar. Buna da Rua koymayın. Elden ikinci Köre çakın. Kozları topladıktan sonra, son 5 kağıda şu şekilde gelin. Umudunuz Doğuda Kör Asın yanı sıra 4 parça Trefl olmasıdır.

 

Kuzey

R
R4
R5
 

 

Güney


A2
A84

Karoları çektiğinizde Doğu Trefller ve Kör As arasında sıkışır. Son 3 kağıda mecburen A ve iki parça Trefl ile girer.

Dağılım şöyle idi;

Kuzey
R876
R53
R4
R532
Batı
D
DVT
V987653
V7
Doğu
8
A98764
DT
DT96
Güney
AVT9542
2
A2
A84

İlk el acele etmeden doğru oynamanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Eğer ilk el otomatik olarak “onör suronör” yapsa idiniz, squiz imkanı ortadan kalkacaktı.

Oyunu oynamak için tıklayın.

 

+++

 

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Halim Hanyaloğlu
%d