1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.
+++
Max Rebattu (1939- ) Avusturalya. Briç yazarı ve hocası.
“Aradığınız onör, elinde o renkten en değersiz kağıtları tutan oyuncudadır!” (1988/2)
Max Rebatu
[Yer Oyunu Önerisi]
Briç oyunu ile ilgili çok iyi bilinen bir husus, aradığınız onörün o renkten elinde en fazla kağıt bulunduran oyuncuda olduğudur. Örneğin, dışarıda o renkten 5 kağıt vardır. En kuvvetli ihtimal rengin 3-2 dağılımıdır. Eksik Damı üç kartlı elde aramak gerekir. Damın üç parça olan elde olma ihtimali %60 dır. Doğal olarak bunun tersi de doğrudur. Elinde Dam olan rakibin rengi daha uzundur. Elinde Dam olan rakibin renginin üç parça olma ihtimali %60 dır.
Rakipleri kağıt kaçmaya zorlayarak, ek bilgiler elde etmek mümkündür. Özellikle rengin dağılımı hakkında daha fazla bilgi edinilir. Örneğin, bir renkten RD2 rakiplerdedir ve Ası oynadığınızda bir onör ve ikili düşer. Kalan son onör muhtemelen elinde 2li bulunduran oyuncudadır! 2linin tek parça olma ihtimali %33 dür.
Aynı prensip diğer dağılımlara da uygulanabilir. Örneğin, deklaranın elinde ARD3 yerde 54 vardır. Üç onör çekildiğinde eğer her iki tarafta uyuyor ise, muhtemelen kalan son kağıt, elinden 2liyi oynayandadır. (4/7: %57) Aklınıza şu soru gelebilir; “Peki 6 dan büyük kağıtlar için durum nedir?”.
2li için olan durum ile diğer kartların durumu aynı değildir. Bu kağıtlar elinde dört parça bulunduran oyuncunun inisiyatifine göre oynanmaktadır, hatta son kağıda kadar da saklanabilir!
Eğer hem 2li hem de 3lü görünmeyen en düşük kağıtlar ise, bu kağıtlar eller arasında dağılmış ise, hiç bir ipucu yoktur. Ancak aynı elden çıkıyor ise, o elde rengin uzun olma ihtimali yüksektir! Öte yandan As oynandığında 2li düşüyor ise kesin bir şey söylenemez. Rakipler yanıltmak için üç parça ya da dört parça ile bunu yapmış olabilir.
Bu prensibin uygulanma şansı çok az gelir ve konu briç literatüründe hiç yer almamıştır. Bu prensip rakiplerin el dağılımlarını tespit etmek ve oyun sonuna hazırlamak için kullanılabilir.
Aşağıda ki örnekte prensip iki kez kullanılmış ve başarı şansı çok daha artırılmıştır;
K-G Zonda
____________Kuzey:
____________♠ 65
____________♥ 76
____________♦ A9876
____________♣ ARDV
____________Güney:
____________♠ ARD3
____________♥ ARD5
____________♦ R2
____________♣ 762
Kontrat: Güneyden 7NT
Atak: ♣5
12 hazır el vardır. Muhtemelen 13.cü el majör renklerde yapılacak squiz ile gelecektir. Yine muhtemelen majörlerdeki dördüncüler karşılıklı dağılmış olacaktır. Şimdi hangi majör hangi rakipte uzun bunu tespit etmek gerekecektir. Eğer kağıtlar doğru tahmin edilir ise oyun sonunda çifte squiz yapmak mümkün olacaktır.
Atağı alan deklaran, üçer tur Pik ve Kör çeker. Yerden 2 Karo defos eder. Deklaran kartal gözü ile, ♠2, ♥2, ♥3 ve ♥4 ü takip eder. Diyelim ki Doğudan, ♠2 ve ♥3 ve Batıdan ♥2 ve ♥4 çıktı. Şimdi Doğuda Piklerin dört parça olma ihtimali %57, Batıda Körlerin dört parça olma ihtimali %60 dır.
Deklaran üç tur da Trefl oynar. Diyelim ki, Trefl rengi 3-3 dağılmış. Dördüncü Trefle Doğu Karo defos eder. Şimdi deklaran elinden Doğunun tuttuğu kağıdı defos etmelidir. Bu prensibe göre, Doğuda Piklerin uzun olma ihtimali daha yüksekti (%57), bu yüzden ♠3ü atar. Deklaranın hatalı kağıdı defos etme ihtimali sadece; %43 x %40 = %17 dir. Çok muhtemeldir ki, şimdi Batı Karo ve Kör renkleri arasında sıkışacaktır!
Benim tavsiyem; kimin elinde o renkten en değersiz küçük kağıtlar var ise, aradığınız onör o kişinin elindedir.
+++