Ödüllü Seçilmiş Briç Yazıları-57

1974- 1976 ve 1987-1994 yılları arasında, “Bols The Dutch Distillers” ve “IBPA- International Bridge Press Association” nın birlikte organize ettiği, yıllın yayınlanmış en iyi briç tavsiyeleri ödülleri verilmişti. Bu ödülleri kazanan tavsiyeleri bu yazı dizisinde bulacaksınız.

+++

Pierre Jaiis (1913-1988 ) Fransa. Parisli doktor. Briç yazarı ve oyuncusu. 1950 li ve 60 lı yıllarda ortağı Roger Trezel ile büyük başarılara imza atmışlardır.

 

“Dağılım sinyallerinizi genişletin!” (1975/Mansiyon)

Pierre Jaiis

[Defans Önerisi]

Sinyalleri daha etkili kullanarak defans verimliliğinizi artırabilirsiniz. Uzunluk sinyalinin ne işe yaradığını hemen herkes bilir. Standart sinyal, oynanan renkte büyük küçük çift, küçük büyük tek sayıda kartın elde olduğuna işaret eder.

_________ Yer

_________ V84

Ortak                                                 Siz

RD87                                              6532

_________ El

_________ AT

Ortak Rua oynadığında, 6 verirsiniz. Bu kolaydı. Peki ya kartlar aşağıdaki gibi ise ne yaparsınız?

_________ Yer

_________ V32

Ortak                                                 Siz

R954                                              D876

_________ El

_________ AT

Bu sefer ortak 4 oynar ve yerden küçük konur. Sizin Dam As tarafından ezilir. Ortağınız başka bir renkten eli aldığında, Kör Rua oynar ve sizin elindeki kağıt sayısını bildirmeniz çok önemlidir. Eğer yere geçiş imkanı kısıtlı ise buna göre ortak defansını ayarlayabilir. Bu yüzden ikinci tur üçlü kağıt kaldığını belli etmek için en küçük verilir (6). Eğer D76 ile başlanmış olsa idi, bu sefer çift sayıda kağıt olduğunu belli etmek için 7 oynanmalı idi.

Ortağım ile bu sinyalleşme sayesinde aşağıdaki elde rakiplerin kontratını batırabildik.

____________Kuzey:
____________ RV863
____________ DT
____________ V4
____________ VT42

Batı:                                                     Doğu: (Ben)
 A972                                                  DT54
 R4                                                       8732
 D653                                                  R872
 D87                                                   6

____________Güney:
____________ –
____________ AV965
____________ AT9
____________ AR953

Güney          Kuzey

1                    1♠

2♣                   2

3♣                    4♣

4

Atak:3

Karo atağına koyduğum Rua, As tarafından ezildi. Deklaran elden küçük Kör oynayınca ortağım Rua ile kazandı. Ortağım her renkten bir löve alarak kontratı batırabileceğini düşündü. Ancak konuşmalar Güneyde beşer Kör ve Trefle işaret ediyordu. Eğer deklaranda 2 Karo ve 1 Pik var ise kontrat kesin batacaktı. Ama Pik yok ise durum sıkıntılı olacak idi. Bu yüzden bir tur daha Karo oynadı. Dam ile eli alırken ben elimde tek (üç) sayıda kağıt kaldığını belli etmek için 2li verdim. Deklaran ortağımı yanılmak için onlu attı. Ancak doğru sinyali benden alan ortağım deklaranın elinde 3 Karo şigan Pik olduğunu anladı!

Bu nedenle Pik Ası değil Pik ikiliyi oynadı. Deklaran zor bir karar ile karşı karşıya kaldı. Yerden Vale koyunca benim Damıma çakmak zorunda kaldı. Tüm Kozları topladı ama Batı ♣D ile eli alınca ♠A oynadı ve kozu kalmayan deklaran bir battı.

Tavsiyem, ilk turda gösteremediğiniz sayı sinyalini ikinci turda vermeye çalışın. Bu çok daha etkin defans yapmanızı sağlayacaktır.

 

+++

 

 

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Halim Hanyaloğlu
%d