Sanzatu açışları
Sanzatu açışlarında, normal olarak beklenen açanın elinin formu şu üç şablondan biri olması beklenir; 4333, 4432, 5332. Eğer açanın elinde 5 parça renk var ise, bunun minör renkte olması beklenir. Bazı oyuncular 5li Majör ile 1NT açmazken, bazı oyuncular açmayı tercih eder. Bunu masada sorarak öğrenmelisiniz. Rakibinizin deklarasyon standartlarını bilmek, dağılımı sayabilmek açısından hayati önemlidir.
Göreviniz deklaranın elinin, yukarıdaki üç şablondan hangisine uyduğunu bir an önce keşfetmektir. İşin içine “stayman” girince işler kolaylaşır.
Açan Cevapçı
1NT 2♣
2♥ 3NT
4♠ Pas
(Not HH: 2NT ile Minör transferi oynamıyorlar)
Açanın elinde Majörler 4er parça imiş. Diğer renklerden biri belli olunca tüm elin dağılımı ortaya çıkacaktır.
Açan Cevapçı
1NT 2♣
2♥ 3NT
Pas
Bu deklarasyona göre açanın sadece Körü 4 parça.
Açan Cevapçı
1NT 3NT
Pas
En zoru. Açanın eli 3 şablonun her hangi biri olabilir. Ancak yardım yoldadır. Diyelim ki ortağınız ♦2 atak etti. Bu elinde 4 adet Karo olduğuna işaret. Yere ♦R6 açılır. Sizin elinizdeki Karolar ♦95 dir. Bu durumda deklaranda 5 adet Karo olmalı. Yani eli 5332 imiş. Ortağınız şansız bir rengi atak etmiş demek ki!
Açan Cevapçı
2NT 3♣
3♦ 3♥
3NT Pas
(Not HH: 3♣ Puppet Stayman değil)
Cevapçının 3♥, elinde 5 parça Kör ve 4 Parça Pik olduğuna işaret ediyor. Buna karşın açan fit görmediğine göre, açanın elinde 2 parça Kör ve 3 parça Pik olmalı. Ortağın yapacağı minör atağı deklaranın el dağılımını daha da netleştirecektir.
Transfer konuşmaları da işi kolaylaştırır.
Açan Cevapçı
1NT 2♦ (Köre transfer)
2♥ 2NT
Pas
Açanın elinde 2 parça Kör olduğu anlaşılıyor.
Açan Cevapçı
1NT 2♥
3♠ 4♠
Pas
Açanın elinde 4 parça Pik olduğu belli. (süper acceptance)
Minor renk açışları
Kesin olan, majör renk açışlarında açanın elini tahmin etmek, minör renk açışlarına göre çok daha kolaydır. Zira açılan minör renk 2 (kısa Trefl) den başlayan herhangi bir sayıda olabilir. Ancak her minör açılışının 3 parça olacağını da var saymayın. Örneğin kısa Trefl açışı yapmayan ortaklıklar aşağıdaki el ile 1♦ açmak zorunda kalırlar.
♠ A943
♥ A754
♦ RD2
♣ 65
Bu dağılım şablonu, 3 parça Karo ile 1♦ açılabilecek tek dağılım modelidir. Ancak bunun gelme ihtimali sadece % 5 dir. Yani %95 ihtimalle, rakip 1♦ açtığında elinde en az 4 parça Karo var demektir.
Peki 1♣ açışı yapan elde tam olarak 3 parça Trefl olma ihtimalini hiç düşündünüz mü? Sadece %15 dir. Yani 1♣ açışı yapan ellerin %85 nde, 4 ya da daha fazla Trefl vardır. Bu istatistiklere göre, ortağın minör rengini daha sık desteklemeyi düşünebilirsiniz. Kolay bir örnek ile başlayalım;
Açan Cevapçı
1♣ 1♦
2♣ Pas
Açan 3 konuşma seçeneğini atlayıp (1♥, 1♠, 1NT), kendi rengini tekrar ettiğine göre, elinde 6 parça Trefl olmalı ama 4 parça majör rengi yok.
Açan minör renk açıp, ikinci konuşmasında bir seviyesinde imkanı var iken, majör renkleri atladı ise, elinde dörtlü majör olmadığını düşünmek gerekir. Ancak yine de bazen daha esnek düşünmek gerekir. Örneğin açanın eli şöyle olabilirdi ve çok zayıf Körü olduğu için, bunu konuşmayıp kendi rengini tekrar etmeyi tercih etmiş olabilir.
♠ R4
♥ 8653
♦ 2
♣ ARDT87
Açan Cevapçı
1♣ 1♦
1♠ 1NT
2♦ Pas
Bu deklarasyondan dağılım ile ilgili bir çok çıkarım yapılabilir.
(1) Açan 1♥ atlayıp 1♠ dediğine göre, elinde 4 parça Körü yok.
(2) Açan 2 renk söyleyip, 3.cü rengi destekledi. Böyle bir durumda, ilk açılan renk için 5 parça, ikinci renk için 4 parça ve üçüncü renk için 3 parça olduğunu düşünün. Yani açanın eli muhtemelen 4-1-3-5 şeklinde. Üç renk birden söylediğinden “kısa Trefl” açışı mümkün değildir! Örneğin açanın eli şöyle olabilir;
♠ AR87
♥ 2
♦ AV5
♣ DT874
Açanın ikinci tur Sanzatu rebidi, daha dengeli bir ele işaret eder.
Açan Cevapçı
1♣ 1♥
1NT 2NT
Pas
Bu deklarasyondan, elin dağılımını tahmin etmek göründüğü kadar kolay değildir. Bir ihtimal açanın eli 3-2-3-5 dir ve kendi rengini 5 parça ile tekrar etmek istemeyeceğinden 1NT yi tercih etmiştir. Bir diğer olasılık açanın elinin 3-2-4-4 şeklinde olmasıdır, ancak böyle bir eli olsa 1♦ açısını, 1♣ tercih etmelidir. Bir diğer ihtimal, elinin şöyle olmasıdır;
♠ D843
♥ AV3
♦ RT4
♣ DV5
Elin dağılımı 4-3-3-3 dür. Bazı oyuncular bu el ile 1NT yi tercih ederken, bazıları ise 1♠ konuşması yaparlar. Atak yapmadan önce rakibe bu deklarasyondan açanda 4 parça Pik olup olamayacağını sorun. Ayrıca ortağınız ile de bu tür eller ile nasıl konuşacağınız konusunda anlaşmaya varın.
Eğer açan kendi rengini tekrar ederse, en az elinde 6 parça olduğu anlaşılır. Eğer 3.cü kez tekrarlar ise, bu da elinde 7 parça olduğuna işarettir.
Açan Cevapçı
1♣ 1♦
3♣ 3♥
4♣ 5♣
Pas
Açanın elinde 7 parça Trefl var ve Pik keseri yok.
Açan reverse yaptığında, ilk rengin 5 parça, ikinci rengin ise 4 parça olduğunu varsayın.
Açan Cevapçı
1♣ 1♠
2♥ 3♥
4♥ Pas
Açanda 5 parça Trefl ve 4 parça Kör var. Reverse konuşmalarında kesinlikle “kısa Trefl”i düşünmeyin.
Açan ikinci konuşmasında 2NT ye sıçradığında ve cevapçı 3NTye bağladığında, elinizde pek fazla bilgi olmaz.
Açan Cevapçı
1♦ 1♠
2NT 3NT
Pas
Bu konuşmalardan, dağılım hakkında bilgi çıkarmak çok zordur. Açanın elinde 6 parça Karo bile olabilir. Bu tür durumlarda, antenleri açık bırakıp daha sonra ki verileri değerlendirmek lazım. Yeni başlayanlar için ipucu, açanın elinde kısa Karo olamaz. Yani 4-4-3-2 dağılım mümkün değildir!
Ama konuşmaları aşağıdaki gibi değiştirir isek, işler daha belirgin olur.
Açan Cevapçı
1♦ 1♠
2NT 3♥
3NT Pas
Cevapçının konuşmasından, elinde 5 parça Pik ve 4 parça Kör olduğu anlaşılıyor. Buna rağmen açan ortağına destek vermediğine göre, elinde 3 parça Pik ve 4 parça Kör olamaz. Açanın eli şu formlardan birinde olması gerekir; 2-3-4-4, 2-3-5-3, 2-2-6-3 veya 2-3-6-2.